Hangcsou városa megszünteti a lakásvásárlási korlátozásokat

Hangcsou, Kína keleti nagyvárosa bejelentette, hogy feloldja az összes lakásvásárlási korlátozást, ezzel is támogatva az ingatlanpiacot és ösztönözve a lakások iránti keresletet.

A város kormánya május 9-től nem fogja ellenőrizni a potenciális vásárlók jogosultságát, ezzel is erősítve a megtorpant lakáspiacot. A korábban bevezetett korlátozásokat az ingatlanspekuláció megakadályozása érdekében vezették be, reagálva a drasztikus lakásár-emelkedésre.

Azonban a hazai kereslet 2021-ben országszerte csökkenni kezdett, ami az ingatlanfejlesztők adósságválságával és az árak folyamatos csökkenésével hűtötte le a vásárlói hangulatot. Hangcsouban a lakásárak éves emelkedése 6 éve nem volt olyan alacsony (1%), mint idén márciusban, és a lakáseladások volumene egy év alatt 75 százalékot esett.

Más városokban, mint Peking és Sencsen, szintén enyhítő intézkedéseket jelentettek be, vagy tervezik a korlátozások feloldását, hogy erősítsék a lakosság újlakásvásárlási hajlandóságát. Mindazonáltal, mindkét városban jelentős a felesleg az új és használt lakások piacán, és a szakértők szerint az áraknak még tovább kell esniük, hogy az ingatlanpiac megtalálja az új egyensúlyi szintet.

: Forrás: Reuters