Ausztrália a földgáz mellett kötelezi el magát 2050 után is

Az ausztrál kormány csütörtökön bejelentette, hogy 2050 után is elkötelezett marad a földgáz kitermelése és használata mellett, a Munkáspárt által vezetett kormányzat gázstratégiájának megfelelően.

A stratégiai dokumentum szerint a gázellátás hiányának megelőzése érdekében szükség van a folyamatos kutatásra, beruházásra és fejlesztésre az ágazatban. Jelenleg Ausztrália energiaszükségletének 27 százalékát a földgáz biztosítja, és az ország exportbevételének 14 százalékát teszi ki. Madeleine King természeti erőforrások minisztere kiemelte, hogy a gáz fontos szerepet tölt be az ország gazdaságában, hiszen az ágazat 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat országszerte. King hozzátette, hogy a gáz továbbra is jelentős energiaforrás marad 2050-ig és azon túl is, de annak felhasználása változni fog az ipari energiahatékonyság javítása, a megújuló energiaforrások használatba vétele és a kibocsátás csökkentése révén.

A Geoscience Australia kormányzati ügynökség adatai alapján 2020-21-ben Ausztrália gázexportjának jelentős része Ázsiába irányult, 40 százaléka Kínába, 37 százaléka Japánba, míg 10 százaléka Dél-Koreába került.