Régóta nem történt ilyen a benzin árával

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének, és a hazai benzin- és dízel árak elértek egy olyan szintet, amely megfelel a szomszédos országok áraiból képzett referenciaértéknek. A kormány továbbra is figyelemmel kíséri az üzemanyagpiaci folyamatokat, és rendszeresen felülvizsgálja az árakat.

Nagy Márton bejelentette, hogy az üzemanyagkereskedők megfeleltek a kormány kérésének, és a hazai benzin- és dízel árak közelítettek a régiós árakhoz. A 95-ös benzin átlagára az áprilisi csúcshoz képest literenként 34 forinttal csökkent, míg a dízel esetében a februári csúcshoz képest 54 forintos csökkenést tapasztaltak.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint a referenciaérték meghatározásából kikerültek Lengyelország, Csehország és Bulgária, így már csak a szomszédos országok árai számítanak, Ukrajnát kivéve. A kormány elvárja, hogy a kereskedők fenntartsák az elért árszintet, ezért két hetente ellenőrzik a helyzetet.

A legfrissebb adatok szerint a magyar benzin és dízel ára a régiós átlag alá esett, a benzin 3 forinttal, a dízel pedig 5 forinttal lett olcsóbb. Tavaly december 25-én volt utoljára tapasztalható, hogy a hazai üzemanyagárak alacsonyabbak voltak a szomszédos országok átlagáránál.

Az üzemanyagárak kérdése régóta foglalkoztatja a kormányt, és több lépés is történt az elmúlt hónapokban. A cél az volt, hogy a hazai árak a régiós középmezőnyben legyenek. A nyersolaj világpiaci árának emelkedése és a benzin finomítói prémiumának növekedése is hozzájárult az árak emelkedéséhez. A jövedéki adószint emelése és a forint gyengülése szintén befolyásolta az árakat.

A kormány és az üzemanyagpiaci szereplők közötti megállapodás ellenére az árak emelkedtek, és a magyar benzin és dízel árak a régiós mezőnyben a legdrágábbak között szerepeltek. A KSH régiós üzemanyagár-összehasonlító rendszere és a Mol által bevezetett árcsökkentés után a helyzet javult. A kormányzat megfontolta a referenciaérték módosítását, és végül a szomszédos országok átlagára esett a választás. A Mol többszöri árazási döntésével rugalmasabban reagálhat a világpiaci változásokra. Az Európai Bizottság friss adatai alapján a magyar benzin- és dízel árak elértek egy olyan szintet, amely megfelel a szomszédos országok áraiból képzett referenciaértéknek.