Az orosz elit dilemmája: hova tegyék a vagyonukat?

Az orosz gazdagok számára komoly fejtörést okoz, hogy mit kezdjenek jelentős vagyonukkal, mivel a külföldi befektetési lehetőségek egyre szűkülnek, és Oroszországban is növekszik az állami lefoglalások kockázata. Az orosz állam próbálja ösztönözni a gazdagokat, hogy hozzák haza a pénzüket, és struktúrákat hozott létre a magánvagyonok védelmére, de az aggodalmak továbbra is fennállnak.

Az ukrajnai háború hatására a Nyugaton eddig bevett vagyonátruházási gyakorlatok megszűntek, és még olyan országok is korlátozásokat vezettek be, mint Ciprus és Svájc, ahol korábban kedvelt célpontok voltak az orosz vagyonok számára. Egyes gazdagok az Egyesült Arab Emírségekhez hasonló "baráti országokba" helyezik át vagyonukat, míg mások visszatérnek Oroszországba, különösen, ha ott koncentrálódik a vagyonuk.

A Bloomberg milliárdos indexe szerint a szankciókkal sújtott orosz milliárdosok többsége hazaköltözteti vagyonát, és ezeknek a döntéseknek jelentős gazdasági hatásai lehetnek, mivel a 26 orosz milliárdos összesen körülbelül 350 milliárd dollárral rendelkezik, és átlagéletkoruk 63 év.

Az orosz vagyonok örökösödésének története egyedülálló, hiszen ez az első örökösödési hullám a bolsevikok hatalomátvétele óta, amikor a magántulajdont gyakorlatilag felszámolták. Oroszországban nincs örökösödési adó, és az állam különleges közigazgatási területeket hozott létre, ahol a hazatelepített pénzek adókedvezményben részesülhetnek.

A magánalapítványok bevezetése lehetővé teszi a vagyonok generációk közötti átadását, és már mintegy 30 ilyen alapot hoztak létre. Roman Margulis, az ASB Consulting Group ügyvezető partnere szerint a szankcióktól és a külföldön befagyasztott vagyonoktól való félelem növeli ezek vonzerejét, de sokan még kivárnak, hogy lássák, mennyire biztonságosak ezek a struktúrák.

Az informális megállapodások és garanciák jelentősége kiemelkedő Oroszországban, és a hatóságokkal való jó kapcsolat kulcsfontosságú a vagyonelkobzások elkerülése érdekében. A Novaja Gazeta Europe és a Transparency International Oroszország kutatása szerint az államosításra irányuló keresetek száma jelentősen megnőtt az elmúlt évben.