Lázár János nyílt hadüzenetet küldött a Sparnak egy csütörtöki építőipari konferencián — az mfor.hu információi szerint.

Azt mondta, hogy nem tűri a kormány a fenyegetéseket a Spartól, amely a "korrumpált osztrák sajtón keresztül" üzent a kormánynak.

Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül

- mondta.

Az építési és közlekedési miniszter ugyanakkor magát is korrigálva egyértelművé tette, hogy nem kiszorítani akarja az osztrák céget és általában a külfödi multikat, hanem rászorítani őket arra, hogy

tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek.
A Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett

- jelentette ki harcias beszédében Lázár.

A Spar és a multik elleni kirohanást az ismert kormányzati szuverenitásvédelmi szólamokkal vezette fel. Azt mondta, hogy a gazdasági szuverenitás megteremtése nélkül nincs politikai szuverenitás.

Nem a tőkével van a problémánk, hanem azzal, hogy a multik beavatkoznak, leuralják az országot és extraprofitot termelnek, amit kivisznek

- fűzte hozzá. Ehhez képest pár mondattal később azt mondta, hogy három nagy fejlesztési irányt kell követni: az autóipart, a hadiipart és az élelmiszeripart kell nagy lendülettel támogatni. Az ellentmondás abban van, hogy azt mondta:

Azt akarjuk, hogy a három nagy német autógyár minél drágább autókat gyártson és minél nagyobb profitot érjen el.

Lázár János nem mulasztotta el ostorozni a 2010 előtti szocialista-liberális kormányokat. Megismételte azt a régóta hangoztatott fideszes véleményt, hogy azok úgymond szeretetet vettek, eladták az országot. Ezzel szemben a Fidesz által vezetett kormányok a honi cégeket hozták helyzetbe.