Kocsis Máté kritikája Magyar Péterrel szemben

"Az egyetemen is arrogánsnak és nagyképűnek tartottam, és ennek hangot is adtam" – nyilatkozta Kocsis Máté Magyar Péterről, aki egykor évfolyamtársa volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, az Index és az ATV Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában beszélt Magyar Péterről és a Tisza Párt hirtelen növekvő népszerűségéről. Az Iránytű Intézet felmérése szerint a Tisza Párt a legerősebb ellenzéki erőként 23 százalékos támogatottságot ért el, amiből Kocsis azt a következtetést vonta le, hogy az országban ellenzékváltó hangulat uralkodik. Úgy véli, hogy nem a Fidesznek, hanem az ellenzéki pártoknak kell félniük Magyar Pétertől. Kocsis párhuzamot vont Magyar és Márki-Zay Péter között, megjegyezve, hogy mindkettőjük mögött ugyanazok a külföldi finanszírozók és hazai baloldali háttéremberek állnak.

A frakcióvezető szerint Magyar Péter árulónak számít, de ezt nem politikai, hanem baráti értelemben gondolja. Kocsis úgy látja, hogy Magyar csak úgy tűnik a nyilvánosság előtt, mintha bennfentes lenne a Fidesz és a kormány belső ügyeiben, de valójában a valódi információkat csak volt feleségén, Varga Judit volt igazságügyi miniszteren keresztül szerezhetett meg. Kocsis szerint Magyar sosem volt a Fidesz politikai struktúrájának tagja, még a "második vonalas" szintet sem érte el, sőt, a hetedik vonalba sem sorolná őt, mivel nem volt tagja a politikai struktúrának.

Kocsis Máté említést tett arról is, hogy Magyar Péter gorombán viselkedett vele szemben, amikor a Telexnek azt állította, hogy Kocsis munkaidejében iszik. Kocsis ezt a vádat a politikai élet bulvárszintű szemétségének tartja, és úgy véli, hogy ezek a vádak a politikában mindennaposak. Kocsis hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz év során csak néhány alkalommal találkozott Magyarral, és sosem voltak barátok vagy jó viszonyban egymással. A Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy Magyar Péter egy áruló, soha nem volt a barátja.

Azonban a politikai színtéren a Tisza Párt megjelenése óriási kockázatot rejt magában. A párt EP-választási sikerének esetleges következményei között szerepelhet az ellenzéki térfél további fragmentációja és gyengítése, valamint az ellenzéki politizálás tartalmának jobbra tolása, ami már Márki-Zay Péter esetében is a bukás egyik fő oka volt. A Tisza Párt jelenlegi támogatottsága és médiafelülete alapján szinte biztosan szerez egy vagy több EP-helyet, de kérdéses, hogy ezeket az ellenzék rovására szerzi-e meg, ami gátja lehet a hatékony építkezésnek.

A Tisza Párt – mint piacon vett párt – egyelőre adós azzal, hogy megismertesse vezetőinek szándékait, jelöltjeinek profilját, vagy egyáltalán azt, hogy az Európai Parlamentben mely csoporthoz csatlakozna. Története önmagában is komikus, és ez a politikai zsákbamacska óriási kockázat a választók számára.

A baloldali ellenzéknek komolyan el kell gondolkodniuk arról, miért nem építettek nagyobb létszámú tagszervezeteket és miért szoktak el szavazóik attól, hogy jelentősebb demonstrációkon vegyenek részt. A júniusi választások után fontos lesz újabb lépéseket tenni azért is, hogy csökkenjen az ellenzéki oldal sebezhetősége a vezetői hitelesség tekintetében is. A lényeg azonban most az, hogy a baloldali ellenzék jó teljesítménnyel tartozik mindazoknak, akik az autokrácia elszenvedői voltak.

Magyar Péter azonban egyre inkább a közélet középpontjába kerül, és a Fidesz kommunikációs gépezete nem talál ellenszert a népszerűségére. A Tisza párt támogatottságát már húsz százalék fölé mérik a közvélemény-kutatók, és Magyar lendülete folyamatosan növekszik. A Fidesz defenzívába szorult, ami számukra szokatlan helyzet. Magyar Péter a fiatal Orbán Viktorhoz hasonlít, aki szintén messiásként tűnt fel, és akitől azt várták, hogy megváltoztatja a politikai rendszert. A Fidesz kommunikációs stratégiája a magszavazókra összpontosít, míg Magyar Péter a gyűrűszavazókat célozza meg, akik ideológiai alapon vagy a megvalósult eredmények alapján döntenek. A Fidesz próbálja elbagatellizálni Magyar jelenségét, de a kommunikációs háborúban egyelőre vesztésre állnak.