Egy kínai harci repülőgép okoz feszültséget Peking és Canberra között

Ausztrál pilóták rutinjárőrözése közben egy kínai harci repülőgép veszélyes manővert hajtott végre a Dél-kínai-tenger felett, ami életveszélyes helyzetet teremtett. Az incidensre gyorsan reagálva az ausztrál legénység elkerülte a bajt, de az eset komoly diplomáciai feszültséget szült a két ország között.

Az ausztrál katonai helikopter pilótái a szokásos rutinjárőrözést végezték, amikor a kínai harci repülőgép infracsapdákat lőtt ki feléjük. Az ausztrál védelmi miniszter, Richard Marles szerint a szombat délutáni incidens nemzetközi vizek felett történt, és a kínai pilóták viselkedését veszélyesnek és szakszerűtlennek ítélte meg.

A kínai gép körülbelül háromszáz méteres távolságból és magasabb pozícióból lőtte ki a villanótölteteket, amelyek elkerülése életbevágóan fontos volt az ausztrál Seahawk típusú helikopter számára.

Canberra hivatalosan is kifejezte aggodalmát az incidens miatt, és Richard Marles kijelentette, hogy az eset "teljességgel elfogadhatatlan".

Az érintett helikopter az ausztrál Hobart rombolóról szállt fel, amely az ENSZ Argos fedőnevű missziójának részeként tartózkodik a Dél-kínai-tengeren. A misszió célja, hogy megakadályozza a nemzetközi szankciók alá eső termékek Észak-Koreába történő tengeri szállítását.

A Dél-kínai-tenger, amely gazdag energiaforrásokban és halban, stratégiai jelentőségű, és Kína szinte az egész területet sajátjának tekinti. Ezzel szemben több más ország, köztük a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia és Brunei is igényt tartanak bizonyos részekre, ami gyakran vezet incidensekhez a térségben.

Ez nem az első alkalom, hogy hasonló incidens történik az ausztrál és kínai erők között. Két évvel ezelőtt az ausztrál kormány azzal vádolta meg Pekinget, hogy kínai pilóták veszélyes légimanőverrel zavartak meg egy ausztrál P-8 felderítőgép repülését.