11 pártlista az EP-választáson

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) összesen 11 pártlistát vett nyilvántartásba a június 9-ei európai parlamenti választásra. Az NVB a bejelentések alapján és a szükséges 20 ezer érvényes ajánlás összegyűjtése után hagyta jóvá az LMP-Magyarország Zöld Pártja, a Második Reformkor Párt, a Momentum Mozgalom, a Jobbik-Konzervatívok és a Mindenki Magyarországa Néppárt listáit.

Az NVB által nyilvántartásba vett pártlisták között szerepel az LMP-Magyarország Zöld Pártja Ungár Péter vezetésével, a Második Reformkor Párt Vona Gábor élén, a Momentum Mozgalom Donáth Anna irányításával, a Jobbik-Konzervatívok Róna Péter vezetésével, valamint a Mindenki Magyarországa Néppárt Márki-Zay Péter vezetésével.

A Nép Pártjának és az Új Alternatíva Párt listáinak nyilvántartásba vételét az NVB elutasította, mivel nem gyűjtöttek össze elegendő ajánlást. Az NVB döntései ellen három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Az EP-választáson listát állító pártok vagy pártszövetségek delegáltat küldhetnek az NVB-be, kivéve azokat, amelyek már az országgyűlési választás után frakciót alapítottak és így már rendelkeznek képviselettel a testületben.

A pártoknak a listaállításhoz legalább 20 ezer érvényes ajánlást kellett összegyűjteniük a választópolgároktól, és a listájukat péntek 16 óráig kellett bejelenteniük. A listán legfeljebb 63 jelölt állítható, de a szavazólapra csak az első 5 jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a pártok maguk határozzák meg, és a bejelentés után ezt már nem lehet módosítani. Ha valamelyik jelölt kiesik a listáról, helyére a soron következő lép.

Az NVB a listákat és a jelölteket a bejelentés utáni negyedik napon veszi nyilvántartásba.