Elutasította a köztévé panaszát az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság nem fogadta be a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. panaszát, amelyben a közmédia a sajtószabadság sérelmére hivatkozva érvelt, miután megbüntették őket a Fidesz politikai reklámjainak híradós riportként történő bemutatásáért.

A hvg.hu információi szerint az Alkotmánybíróság elutasította a közmédia panaszát, amelyben a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. a sajtószabadság megsértését állította, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) büntetést szabott ki rájuk. A büntetés oka az volt, hogy a köztévé a Fidesz politikai reklámjait híradós riportnak álcázva közvetítette.

Az NVB korábban egyhangú döntéssel, 13-0 arányban állapította meg, hogy a köztévé megszegte a politikai reklámok közzétételére vonatkozó szabályokat, amikor a Híradóban valójában politikai reklámot sugárzott. A Momentum Mozgalom által benyújtott beadvány hívta fel a figyelmet arra, hogy az M1 Híradója rendszeresen és kritika nélkül közvetítette a Fidesz kampányüzeneteit.

A közmédia a Kúria által is megerősített NVB-döntés ellen fordult az Alkotmánybírósághoz, azzal az érvvel, hogy a döntés sérti az Alaptörvény IX. cikkében garantált véleménynyilvánítás szabadságához és a sajtószabadsághoz fűződő jogokat. Az Alkotmánybíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a panasz "nem vetett fel sem alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést, sem a bírói döntést érdemben befolyásoló Alaptörvény-ellenesség kételyét", ezért nem tartotta indokoltnak a panasz befogadását és érdemi vizsgálatát.