Olyat lépett a forint, amire már rég nem volt példa

A forint az euróval szemben szerda délután már 385 közelében járt, amely így három és fél hónapos csúcsot jelent, legutóbb február elején zajlott ezen a szinten a kereskedés. A múlt héten sorra döntötte a csúcsokat a magyar tőzsde, ez azonban most elmaradt. Az üzemanyagárak tovább csökkentek. Heti összefoglalónk.

A forint a hetet az euróval szemben a 388-as szint alatt kezdte, és a nyugodt piaci környezetben fokozatosan erősödött. A hét közepéig napi egy egységgel erősödött a jegyzés az euróval szemben – jelezte az Indexnek Molnár Dániel. Az amerikai infláció szerda délutáni adatának köszönhetően, amely a várakozásoknak megfelelően alakult, a forint árfolyama 385 közelében járt, ami három és fél hónapos csúcsot jelent. A hét második felében azonban korrekció következett be, és pénteken már újra 387 fölött járt a jegyzés.

A jövő héten több esemény is befolyásolhatja a forint árfolyamát. Ezek közül a legfontosabb a keddi MNB kamatdöntő ülés, de figyelemre méltó Christine Lagarde, az EKB-elnökének keddi megszólalása, a Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről szóló szerda esti jegyzőkönyv, valamint a KSH által csütörtök reggel közzétett márciusi béradatok is. Az euró-forint árfolyamában a 383-395-ös, míg a dollár-forint esetében a 352-365-ös tartomány látszik bejárhatónak a következő hetekben. Pásztor Szabolcs szerint nem fog módosulni a jegybanki alapkamat, mivel az infláció növekedésnek indult Magyarországon.

A magyar tőzsde a héten nem döntött csúcsot, a vezető hazai részvények közül csak a Magyar Telekom zárta pluszban a hetet. A közepes kapitalizációjú vállalatok közül az Alteo és az Állami Nyomda részvényárfolyama emelkedett, míg a Duna House esetében az osztalékszelvény levágásából fakadóan jelentős esést tapasztalhattunk.

Az üzemanyagárak tovább csökkentek a héten. A 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára Magyarországon 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel, míg a dízelüzemanyag átlagára 607 forint volt, ami 10 forinttal haladta meg a régiós átlagárat. A kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyag-kereskedőkkel, és bízik abban, hogy a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

      1. 21., 14.00 – MNB, kamatdöntő ülés,
      1. 22., 20.00 – USA, Fed jegyzőkönyv,
      1. 23., 08.30 – KSH, béradatok.