Sopron északnyugati elkerülő útjának átadása

Sopron városától északnyugatra egy új elkerülő út épült, amelyet hétfő délután adtak át. Az 8647-es számú, 3,6 kilométer hosszú útszakasz az Ágfalvi utat köti össze az M85-ös gyorsforgalmi úttal, és az osztrák-magyar határ közelében helyezkedik el.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) beruházásában megvalósult projekt költsége 10,3 milliárd forintot tett ki. Ágh Péter, az ÉKM államtitkára beszámolt arról, hogy az elkerülő út kivitelezése 2019 decemberében kezdődött, és a szerződéses határidő előtt két hónappal fejeződött be. A kormány az M85-ös gyorsforgalmi út előkészítésére és kivitelezésére bruttó 300 milliárd forint hazai költségvetési forrást biztosított.

Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 és 2024 között több mint 870 kilométer autópálya és autóút épült mintegy 2900 milliárd forint értékben. A meglévő főutakat közel 800 kilométeren fejlesztették, mintegy 570 milliárd forintért, új főutakat pedig közel 300 kilométer hosszan építettek, 600 milliárd forint értékben. Az alsóbbrendű utakat mintegy 200 kilométeren korszerűsítették, nagyságrendileg 200 milliárd forint értékben, és számos csomópont is kiépült.

Barcza Attila, Sopron és térségének fideszes országgyűlési képviselője szerint az új elkerülő út révén az Ausztriából érkezők és az oda tartók, valamint a Budapestről érkezők is gyorsabban érhetik el a várost. Megjegyezte, hogy az M85-ös gyorsforgalmi út építése az országhatárig kiváló ütemben halad.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere (Fidesz-KDNP) hozzátette, hogy a gyorsforgalmi út lehetővé teszi a gazdaságfejlesztési elképzelések megvalósulását, erősíti a helyi gazdaságot, vonzza a gazdasági szereplőket, és a logisztika térképére is felkerülhet a város. Az északnyugati elkerülő út továbbá elősegíti egy korszerű elkerülő gyűrű kialakulását a városban, és lehetőséget teremt arra, hogy a teherforgalmat a város belső területeiről kivezessék.