Juhász Péter bejelentette: határidőre leadta a hiányzó ajánlásokat

Juhász Péter, az 5. kerületi polgármesterjelölt és csapata, minden tévhír ellenére, határidőre beadták az egyéni képviselőjelöltekhez szükséges ajánlásokat.

Juhász Péter a közösségi médiában jelentette be, hogy ellenére a korábbi akadályoknak, sikerült időben benyújtaniuk a szükséges ajánlásokat. Ezzel hivatalosan is polgármesterjelöltté és egyéni képviselőjelöltté váltak az 5. kerületben.

Néhány nappal korábban a Helyi Választási Bizottság még nem fogadta el Juhász nyilvántartásba vételét, mivel kevesebb, mint 300 érvényes ajánlást nyújtott be. A 304 darab közül csak 259 volt érvényes, a többit pótolni kellett. Juhász korábban kijelentette, hogy rendelkezik a szükséges ajánlásokkal, és a hiányzókat a határidő napján, hétfőn adja le.

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos oldalán még nem frissült az adat, de mivel a leadási határidő lejárt, a hivatalos eredmények hamarosan nyilvánosságra kerülnek.

Az egykori Együtt párt volt elnöke, Juhász Péter tavaly év végén döntött úgy, hogy több év kihagyás után ismét aktív politikai szereplővé válik, és elindul az 5. kerületi polgármester-választáson. Juhász korábban már megmérette magát ebben a kerületben: 2014-ben polgármesterjelöltként indult, de nem nyert, helyette Szentgyörgyvölgyi Péter került a posztra, aki azóta is betölti ezt a tisztséget. Juhász azonban a kompenzációs listán keresztül bekerült a kerületi képviselő-testületbe, majd később az Együtt párt miatt lemondott erről a pozícióról.

A mostani választási kampány során kezdetben a Kétfarkú Kutya Párt támogatta Juhászt, de amikor a Momentum is mellé állt, a Kutyapárt visszalépett. Végül több ellenzéki párt, köztük a DK, a Párbeszéd, a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Jakab Péter által vezetett A Nép Pártja is támogatásukról biztosították Juhászt, aki az előválasztáson legyőzte Kovács Alex Gábort.

Az 5. kerület hagyományosan nehéz területnek számít az ellenzék számára. Szentgyörgyvölgyi Péter, a Fidesz jelöltje 2014 óta tölti be a polgármesteri posztot, azt megelőzően pedig Rogán Antal vezette a kerületet két cikluson keresztül. A legutóbbi, 2019-es választáson a Fidesz jelöltje több mint 52 százalékkal nyert, szemben az MSZP-s Tüttő Kata 42,47 százalékos eredményével. Az V. kerületi előválasztást Juhász alacsony részvétel mellett nyerte meg Kovács Alex Gáborral szemben, mindössze 711-en szavaztak rá. A politikus a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter ellenzéki kihívója lesz a júniusi önkormányzati választáson.