Főpolgármester-jelöltek szűkített köre a választás előtt

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) véglegesítette a listát: négy főpolgármester-jelölt maradt versenyben, akik közül választhatnak a budapestiek június 9-én.

A főpolgármester-jelöltséghez szükséges legalább 5000 budapesti választópolgár ajánlását május 6-án délután négy óráig kellett leadni. Ezt az időpontot követően öt jelölt állt még a versenyben, de a végleges lista szerint már csak négyen maradhatnak a szavazólapokon.

Május 6-a a politikai visszalépések napjaként vonult be a történelembe, hiszen több, a nagyközönség számára kevésbé ismert jelölt is bejelentette, hogy mégsem kíván részt venni a választáson. Kovács János, Kovács János (1947), Ferenczik József és Ács László is a hajrában döntöttek úgy, hogy visszalépnek, míg további öt jelölt már korábban jelezte ezt a szándékát. Az NVI oldalán megjelent információk szerint ma hat újabb jelölt lépett vissza.

A Fidesz-KDNP által támogatott Szentkirályi Alexandra már április 26-án bekerült a nyilvántartásba. A többi jelölt – Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd-Zöldek, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt támogatásával indul, valamint a Lehet Más a Politika által támogatott Vitézy Dávid és a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András – ajánlásait az NVI már nem jogerősen hitelesítette.

Karácsony Gergely, aki a kötelező ötezer ajánlás nyolcszorosát, azaz 40 ezer aláírást gyűjtött össze, hétfőn bejelentette, hogy lezárta az ajánlásgyűjtést és a teljes csomagot leadta az NVI-nek. A regnáló főpolgármester Facebook-posztban hálálkodott a bizalomért és a támogatásért.

Vas Annamária, aki független jelöltként kívánt indulni, május 2-án regisztrált az NVI-nél az ajánlóívek felvételére. Bár ő is leadta az íveket, a nyilvántartásba vételét az NVI végül visszautasította, mert nem gyűlt össze az ötezer érvényes ajánló aláírása.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) már kisorsolta a jelöltek szavazólapokon szereplő sorrendjét, amely a következőképpen alakult:

  1. Grundtner András (Mi Hazánk),
  2. Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület, LMP – Magyarország Zöld Pártja),
  3. Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP),
  4. Karácsony Gergely (Párbeszéd – a Zöldek Pártja, Demokratikus Koalíció, Magyar Szocialista Párt).

Vas Annamária nevét várhatóan lehagyják a szavazólapról, vagy helyben kihúzzák, mivel ő már nem szerepelhet a jelöltek között. Az a négy jelölt, akire leadhatják a voksukat a budapestiek:

  • Grundtner András
  • Vitézy Dávid
  • Szentkirályi Alexandra
  • Karácsony Gergely

Az FVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Nemzeti Választási Bizottságtól. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után Vas Annamária nyilvántartásba vételének visszautasítása jogerőre emelkedik, ő nem kerül fel a szavazólapra, de kiesésével a jelöltek egymáshoz viszonyított sorrendje nem változik meg. A közvéleménykutatók felmérései szerint Karácsony Gergely győzelme a legesélyesebb, jelenlegi támogatottsága 37 százalék, míg Szentkirályi Alexandra 23, Vitézy Dávid pedig 21 százalékot érhet el.