"Annyit kerestem egy hónap alatt, mint egy rendes felnőtt" - Emlékszik a Keménykalap és krumpliorr Péterkéjére?

A Keménykalap és krumpliorr nem csupán egy ikonikus magyar filmsorozat volt, hanem világszerte is elismerté vált, amiről a készítők abban az időben még nem tudhattak. Később derült ki, hogy a produkció Hollywoodban egy a mai Emmy-díjhoz hasonló televíziós elismerést kapott. A Blikk retro filmekkel foglalkozó sorozatában Berkes Gabriellával, a sorozat egykori gyermekszínészével beszélgettünk.

Berkes Gabriella már nem volt négyéves, amikor édesapja, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának művésze, a rádióba vitte, ahol a büfés lányok kedvence lett. Egy napon Horváth Ádám tévérendező felfigyelt a kislány tehetségére, amikor éppen Kovács Kati és Mari Zsuzsi dalait énekelte, és innentől kezdve Berkes Gabriella az egyik legkeresettebb magyar gyerekszínészként futott be karriert.

Berkes Gabriella 36 magyar filmben szerepelt, és gyermekkora a filmezésről és a játékról szólt, ami számára hatalmas boldogságot jelentett. Elmondása szerint nem létezhetett nála boldogabb gyerek. Az iskolai tanulmányok beillesztése a forgatások közé nem volt egyszerű, hiszen sokat hiányzott, és utóvizsgáznia kellett.

A színésznő szerint a gyerekszínészek ugyanúgy pénzt kerestek, mint a felnőttek, és ő maga is annyit keresett egy hónap alatt, mint egy rendes felnőtt. Az első zongoráját saját keresetéből vásárolta meg. A szülei támogatták karrierjét, de a gyerekkori kereset nem jelentett anyagi alapot a felnőtt életében.

A Keménykalap és krumpliorr forgatásának legkedvesebb emléke az volt, amikor a cirkuszt nézhette az ablakból, és Alfonso, valamint Haumann Péter gyerekcentrikus színészként mindig bűvészkedett neki. A beteg kislány szerepének megformálása színészi kihívást jelentett számára.

Berkes Gabriella a mai napig tartja a kapcsolatot egyes stábtagokkal, például Jelisztratov Szergejjel és Berkes Gáborral. A gyerekszínészi karrierjének vége nehezen érintette, amikor 17 évesen kinőtte a gyerekszínész karaktert. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára való jelentkezésekor pedig megkérdezték tőle, miért akarja elvenni a helyet azoktól, akik még semmit nem tudnak a szakmáról, ami nagyon rosszul érintette.

Berkes Gabriella gyermekei, Dr. Zsoldos Fanni és Berkes Olivér is szerették azokat a filmeket, amelyekben édesanyjuk szerepelt. A gyerekei nem a színészi pályán helyezkedtek el, de a hivatás tudatát és a perfekcionizmust örökölték tőle.