Kreml-barát propaganda terjesztésével vádolja a Fideszt az Európai Parlament

Az Európai Parlament aggodalmát fejezte ki a magyar kormány politikájával és Orbán Viktor vezetésével tanúsított oroszbarát, illetve Kína-barát álláspontokkal kapcsolatban, amelyeket egy friss parlamenti állásfoglalásban rögzítettek.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott határozata több ponton is bírálatot fogalmaz meg a magyar kormánypárttal szemben, különösen amiatt, hogy a Fidesz "Kreml-barát üzeneteket és propagandát terjeszt". Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy az orosz kormány több európai szélsőjobboldali pártot és populista politikust, köztük Marine Le Pent is támogatott, gyakran rejtett finanszírozással, amelyekkel a helyi választási szabályokat kerülték ki.

A dokumentum hivatkozik a VSquare oknyomozására is, amely szerint 2020-ban Peter Pellegrini, akkori szlovák miniszterelnök, Orbán Viktor közbenjárását kérte a Kreml támogatásának elnyeréséhez a szlovákiai parlamenti választások előtt. Pellegrini, aki mára Szlovákia elnöke, három nappal a választások előtt utazott Oroszországba, és győzelme után populista-nacionalista politikusok kerültek fontos pozíciókba az országban.

Az Európai Parlament képviselőit is megkörnyékezte Oroszország, néhányuknak fizetett is a propaganda terjesztéséért. Egy osztrák hírszerző, aki az orosz hírszerzéssel működött együtt, márciusban lebukott, míg áprilisban az AfD európai parlamenti képviselője és listavezetője, Maximilian Krah került az FBI hálójába, aki állítólag pénzt fogadott el a Kreml ügynökeitől. Krah egyik brüsszeli asszisztensét kémkedés gyanújával vették őrizetbe Kínával kapcsolatban. Egy cseh lap pedig felfedte, hogy Petr Bryston, az AfD parlamenti képviselője és európai képviselőjelöltje is orosz eredetű pénzt kapott.

A francia ügynökség, amely a külföldi digitális beavatkozások azonosításáért felelős, februári jelentésében rámutatott, hogy a "Portal Kombat" nevű orosz dezinformációs kampány közel kétszáz weboldalról terjesztett oroszpárti propagandát Európában.

Az Európai Parlament szankciókat sürget, és követeléseket fogalmaz meg az AfD és az uniós tagállamok felé. A következő orosz szankciós csomagban a Kreml által támogatott új sajtóorgánumok és médiaszervezetek kerülhetnek tiltólistára, bár a határozat végrehajtása nem kötelező a tagállamok számára.