Németországban eltűnt személyek keresése és túlórák kifizetetlensége

Németországban az eltűnt személyek száma megközelíti a 10 ezret, a hatóságok folyamatosan keresik őket, miközben a munkavállalók jelentős mennyiségű túlórát nem kapnak kifizetve.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi összesítése alapján 9554 ember eltűnését tartják nyilván, akik közül több mint 5000-en fiatalkorúak. A BKA szóvivője a dpa német hírügynökségnek adott tájékoztatása szerint az eltűntek 70 százaléka férfi, és 1845 gyermek 13 év alatti.

Naponta átlagosan 200-300 új eltűnési esetet jelentenek, de a hatóságok gyorsan reagálnak: az esetek felét egy héten belül, 80 százalékát pedig egy hónapon belül megoldják. Az eltűnteknek csupán körülbelül 3 százalékát tartják nyilván egy évnél hosszabb ideig.

Az ország figyelmét jelenleg egy Alsó-Szászország tartománybeli eltűnt autista kisfiú esete köti le. A hatéves gyermek több mint két hete tűnt el Bremervörde településről. A keresésére szervezett akcióban egy héten át több száz ember vett részt, de eddig nem vezetett eredményre.

A munka világában is problémák merültek fel: Németországban a munkavállalók összesen 1,3 milliárd túlórát teljesítettek 2023-ban, ennek több mint felét, 775 millió órát fizetség nélkül, ami több mint 88 ezer évnyi munkát jelent. Egy német munkavállaló tavaly átlagosan 31,6 túlórát teljesített, 18,4 órát fizetség nélkül. A munkaadók így több milliárd euró bérköltséget takarítanak meg, miközben az alkalmazottak a meghosszabbított munkaidő és a rugalmas munkaidő iránti elvárások miatt szenvednek. A munkaügyi minisztérium válaszként Susanne Ferschl, a Baloldal (Die Linke) párt képviselője által feltett parlamenti kérdésre hivatkozva a nürnbergi foglalkoztatáskutató intézet (IAB) 2024 februári adataira hivatkozott, amelyről először a Rheinische Post című német lap tudósított. A nyilvánosságra hozott adatok szerint a német munkavállalók tavaly ledolgozott túlóráinak száma 100 millióval csökkent az előző évben mért 1,4 milliárdhoz viszonyítva.