62 éves lett Dave Gahan, a Depeche Mode kilencéletű frontembere

Ma ünnepli a 62. születésnapját Dave Gahan, a Depeche Mode frontembere, akiről gyakran mondják, hogy kilenc élete van, és többet közülük már el is veszített. Drogfüggőséget, öngyilkossági kísérletet és rákot is túlélt, és ma is ugyanazzal az energiával áll színpadra, mint fiatalon.

Dave Gahan élete már gyermekkorában sem volt zökkenőmentes. Tízéves korában, apja halála után derült ki számára, hogy akit vér szerinti apjának hitt, valójában csak nevelőszülője volt. A valódi apja később felbukkant, de miután a gyászoló fiút ez nagyon felzaklatta, és mire hajlandó lett volna kapcsolatot kialakítani vele, az apja ismét eltűnt az életéből. Az iskolai teljesítménye ezt követően romlott, és kisebb bűncselekmények miatt többször is bíróság elé került. Különböző munkahelyeken próbálkozott, míg végül Vince Clarke felkérte énekesnek a Depeche Mode-ba.

A zenekarban Dave felfedezte művészi énjét, de a hirtelen jött népszerűség nehezen kezelhető volt számára. Már tinédzserként kipróbált néhány kábítószert, de az igazi problémák 1993-ban kezdődtek, amikor szívrohamot kapott egy koncert közben. Az orvosok tanácsa ellenére nem hagyta abba a turnét, és hamarosan újra színpadra állt.

1995-ben öngyilkossági kísérletet hajtott végre, amelyből csak azért került ki élve, mert időben orvosi segítséget kapott. 1996-ban túladagolta magát, és szíve két percre leállt, de a mentősöknek sikerült újraéleszteniük. Ezt követően elvonóra vonult, és a következő évben, az Ultra album megjelenésekor már józan volt.

2009-ben rákkal diagnosztizálták, egy rosszindulatú daganatot távolítottak el a húgyhólyagjából, ami miatt több koncertet is el kellett halasztani. Ugyanebben az évben hangszálait is túlerőltette, ami további fellépések lemondásához vezetett.

2011-ben elismerést kapott 10 éve tartó józanságáért, amit azóta is folytat, és a koncert utáni bulik során sem enged a kísértésnek. Ennek köszönhetően 62 éves korában is energikus koncerteket ad, és énekesi tehetsége megkérdőjelezhetetlen.

A Depeche Mode több mint négy évtizede áll a színpadon, és számos nehéz időszakot élt meg. Vince Clarke távozása után Dave kábítószeres problémái és az együttesen belüli kapcsolatok meggyengülése nehezítették a munkát. Alan Wilder 1997-es távozása, Dave 2004-es kilépéssel való fenyegetőzése, és a rajongók 2009-ben Dave betegségei miatt érzett aggodalma mind veszélybe sodorta a zenekart. A legutóbbi tragédia 2022 májusában érte őket, amikor Andy Fletcher billentyűs elhunyt, de a zenekar kijelentette, hogy folytatják a zenélést, és a lemezüket és a turnét Andy emlékének szentelték.