Iráni filmrendezőt ítéltek börtönre és ostorozásra

Öt év börtönbüntetésre és ostorozásra ítélte egy iráni bíróság Mohammad Raszulov neves ellenzéki filmrendezőt, aki több nemzetközi díjat is nyert már, és akinek legújabb filmjét a cannes-i filmfesztiválon is bemutatják.

Mohammad Raszulovot „a nemzetbiztonság elleni összejátszás” vádjával ítélték el, és az ítélet pénzbírságot, valamint vagyonelkobzást is tartalmaz – tájékoztatott Babak Paknia ügyvéd az X közösségi portálon. Az ügyvéd hozzátette, hogy a bíróság nyolcévi börtönt szabott ki, ebből öt év letöltendő, és az ítélet ellen fellebbeztek. Az iráni hivatalos média nem számolt be az ítéletről.

A 77. cannes-i filmfesztivál, amely május 14-én kezdődik, szerepelteti Raszulof új filmjét, a The Seed of the Sacred Fig (A szent füge magja) című alkotást. Az ügyvéd, Babak Paknia április 30-án arról számolt be, hogy az iráni hatóságok nyomást gyakoroltak a film készítőire, hogy vonják vissza a filmet a nemzetközi versenyprogramból.

Raszulovot 2022 júliusában vették őrizetbe, miután felhívást intézett a tüntetésekre, amelyek egy lakóház összeomlása után zajlottak, ahol több mint negyvenen vesztették életüket. Iráni filmesek egy nyílt levélben szólították fel a biztonsági erőket, hogy fejezzék be a fegyverhasználatot, reagálva a vezetők korrupciójára és alkalmatlanságára. Azóta egészségügyi okokból szabadon engedték, de a cannes-i filmfesztiválra nem utazhatott el, pedig zsűriként vett volna részt rajta.

A 52 éves rendező 2020-ban elnyerte az Arany medve-díjat a berlini filmfesztiválon a Nincs gonosz című filmjéért. A mostani ítélet az eddigi legsúlyosabb, amelyet a rendezőre kiszabtak. 2010-ben hat év börtönbüntetésre ítélték, amelyet később egy évre csökkentettek, miután azzal vádolták, hogy a megfelelő engedély nélkül forgatott. 2017-ben gyakorlatilag eltiltották az ország elhagyásától, miután Iránba való visszatérésekor elkobozták az útlevelét. Két évvel később az A Man of Integrity (Egy tisztességes ember) című, az Iránban végigvonuló korrupcióról szóló filmdrámája miatt az iszlám forradalmi bíróság egy év börtönbüntetésre ítélte, és két évre eltiltotta az ország elhagyásától, valamint a társadalmi vagy politikai tevékenységben való részvételtől. A film közben Cannes-ban elnyerte az Un Certain Regard díjat.