A budapesti CPAC és a közpénzek

Az Alapjogokért Központ az idei 4,25 milliárdos támogatásából akár 1,15 milliárd forintot költhetett a magyarországi CPAC rendezvényre, amely Orbán Viktor európai politikai kampányának indítójaként szolgálhat. A Batthyány Lajos Alapítványon keresztül érkező közpénzekből finanszírozott eseményen csak Fidesz-közeli politikusok kaptak szereplési lehetőséget.

Orbán Viktor a CPAC Hungary eseményen a konzervatívok győzelmét sürgette a világban esedékes választásokon, és a transzatlanti politikai mozgalom részeként az antiglobalista erők globális koalíciójának megszervezését tűzte ki célul. Az Alapjogokért Központ elnöke, Szánthó Miklós is hasonlóan politikai üzeneteket fogalmazott meg beszédében. A CPAC Hungary a Fidesz-szövetséges elemzőintézet, az Alapjogokért Központ szervezésében valósult meg, amely jelentős állami támogatást kapott a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül.

Az Átlátszó által megismert adatok szerint az Alapjogokért Központ 2024-re összesen 4,25 milliárd forint támogatást kapott, amelyből rendezvényekre 1,15 milliárd forintot fordíthat. A támogatási iratok alapján a központnak több kisebb összejövetelt is szerveznie kell, de a CPAC pontos költségeire vonatkozóan nincs információ.

A Batthyány Lajos Alapítvány, amely a közpénzeket továbbítja, a Miniszterelnöki Kabinetiroda által kapott összegekkel gazdálkodik. 2022-ben 9,2 milliárd, 2023-ban pedig 10,7 milliárd forintot kapott, és ezeket a pénzeket elsősorban Fidesz-közeli szervezeteknek osztja szét.

A BLA-hoz hasonló politikai alapítványok számos országban működnek, de Magyarországon a BLA egyedülállóan nagy összegekkel gazdálkodik, és nincs ellenzéki megfelelője. A Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) 2022-ben 1,5 milliárd forint támogatást kapott, ami jelentősen elmarad a BLA által az Alapjogokért Központnak juttatott összegtől.

A BLA támogatásait élvező szervezetek közül több is a Fidesz nemzetközi szövetségépítési irányait támogatja. A European Conservative Nkft. például 694 millió forintos támogatást kapott a BLA-tól, amelyet a magazin népszerűsítésére és nemzetközi konferenciákon való részvételre fordíthatnak.

A CPAC Hungaryt, amely az amerikai republikánusok, elsősorban a párt trumpista jobboldalának éves nagy találkozójának európai fórumát jelenti, idén a Millenárison rendezték meg. Az eseményen Orbán Viktor is felszólalt, míg másnap Donald Trump videóüzenetével indították a napot. Az esemény hivatalos házigazdája magyar részről az Alapjogokért Központ volt, amely az Átlátszó közérdekű adatigénylés útján betekintést nyert támogatási iratok szerint az idei évre összesen 4,25 milliárd forint támogatást kapott, ezen belül rendezvények tartására összesen 1,15 milliárd forintot költhet.