A "nők 40" nyugdíjprogram és a nagymamák jogosultsági ideje

A "nők 40" program keretében a nagymamák is jogosultak lehetnek a kedvezményes nyugdíjra, ha megfelelő jogosultsági idővel rendelkeznek. Az Adó Online cikke szerint ez különösen akkor fontos, ha a nagymama unokája mellett igénybe veszi a nagyszülői gyermekgondozási díjat vagy ellátást.

A nyugdíjtörvény értelmében a nők öregségi teljes nyugdíjra lehetnek jogosultak életkoruktól függetlenül, amennyiben legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek. Fontos megkülönböztetni a jogosultsági időt a szolgálati időtől, mivel a jogosultsági idő szűkebb fogalom. A "nők 40" nyugellátás esetében a jogosultsági időbe beleszámít a keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszony, valamint a gyermeknevelési idő, mint például a terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás ideje.

Nagymamák és a jogosultsági idő

Amennyiben egy nagymama a saját gyermekére vonatkozó gyermeknevelési időt még nem használta ki teljesen, úgy az unokája után igénybe vett gyed vagy gyes időtartamát is hozzáadhatja a jogosultsági időhöz. Ezáltal közelebb kerülhet a negyven év jogosultsági idő eléréséhez.

A jogosultsági idő összetétele

A jogosultsági időn belül a keresőtevékenységből származó időnek legalább harminckét évet kell kitennie, ezen felül pedig nyolc év gyermeknevelési idő vehető figyelembe. Kivételes esetekben, mint például otthongondozási díj vagy súlyosan fogyatékos gyermek ápolási díja esetén, a keresőtevékenységből származó idő harminc év is lehet, így tíz év gyermeknevelési idő számítható be. A saját háztartásban nevelt öt gyermek után egy évvel, minden további gyermek után pedig további egy-egy évvel, de legfeljebb hét évvel csökkenhet a szükséges jogosultsági idő.

Ami nem számít bele a jogosultsági időbe

Bizonyos szolgálati idők, mint az álláskeresési ellátás ideje, a nappali tagozatos tanulmányok, a passzív táppénz, vagy a megállapodás alapján járulékfizetéssel szerzett időszakok, nem vehetők figyelembe a jogosultsági időként a "nők 40" programban. Azonban ezek az időszakok a nyugdíj összegének meghatározásakor már számításba jönnek. Azoknak tehát, akik ezek közül a szolgálati idő fajták közül is rendelkeznek megszerzett szolgálati idővel, hosszabb időtartam után kerülhet megszerzésre a negyven év jogosultsági idő.