Kassza nélküli boltok: Az Aldi belevág, az Amazon kihátrál

Az üzletláncok Nyugaton már évek óta kísérleteznek a kassza és eladó nélküli boltokkal. Az Aldi az Egyesült Államokban nemrég nyitott ilyen üzletet, míg az Amazon bejelentette, hogy kivezeti a just walk out technológiát a Fresh szupermarketjeiből.

A kassza nélküli boltokban a vásárlók egyszerűen leveszik a termékeket a polcról, és a bolt elhagyása után automatikusan levonódik az összeg a számlájukról. Az Aldi és más üzletláncok különböző technológiákat tesztelnek, míg az Amazon az Egyesült Államokban kivezeti a just walk out rendszert a Fresh üzleteiből, de megtartja az Amazon Go és a brit Fresh üzletekben.

A mindent látó boltok technológiája

A kassza nélküli boltokban kamerák és szenzorok figyelik a vásárlókat, és egy mesterséges intelligenciával segített szoftver értékeli ki a vásárlásokat. Az Amazon Go üzletekben ez a technológia már 2018 óta működik, de az Amazon Fresh szupermarketekben most kivezetik, helyettük okos bevásárlókocsikat tesztelnek.

Problémák és kihívások

Az ilyen rendszerekkel kapcsolatos problémák között szerepelnek a késedelmes számlák, a tévesen rögzített termékek, és a vásárlók magánéletének védelme. Az Amazon esetében kiderült, hogy a vásárlások nagy részét emberek figyelték Indiából, és manuálisan rögzítették a vásárlásokat. Az Amazon tagadta, hogy ez lenne a rendszerük alapja, és azt állították, hogy az indiai dolgozók csak a mesterséges intelligencia tanulását segítik.

Nyugat-Európai kísérletek

Nagy-Britanniában az Aldi és a Tesco, Németországban a Rewe tesztel hasonló technológiákat. A Rewe esetében a vásárlások utólagos ellenőrzése, a zöldségek és gyümölcsök mérése, valamint a vásárlók közötti interakciók kezelése jelent kihívást. A Trigo rendszereit használó üzletláncok hangsúlyozzák, hogy a technológia még csak tesztüzemben van.

A jövő kérdései

Bessenyei Attila, a Laurel ügyvezető-tulajdonosa szerint a kassza nélküli boltok a jövő trendjei, de a technológia még nem érett meg nagy méretű üzletek kezelésére. Magyarországon a Laurel cég tervezi az önkiszolgáló kasszákkal működő boltok nyitását. A Tesco és az Aldi nem árulták el, hogy Magyarországon mikor vezetik be a kassza nélküli technológiát, de az Aldi jelezte, hogy Budapesten tesztelik a kasszarendszereket.

A magyar vásárlók reakciója és a politikai környezet is kérdéses tényező lehet egy ilyen újítás bevezetésekor. A nyugati sajtóban megjelent cikkek az önkiszolgáló kasszák bukásáról számolnak be, de Magyarországon még nem ismeretes, hogy ez mennyire lesz releváns.