Cannes-i Filmfesztivál: A sztárok és a filmek új hulláma

Cannes-ban járunk, ahol a filmfesztivál negyedik napja már a tizediknek tűnik, de végre minőségi alkotások kerültek terítékre. Emma Stone és Jórgosz Lánthimosz ismét együtt dolgoztak, Barry Keoghan a Birdben tűnik fel, míg Richard Gere egy új filmben tér vissza a kilencvenes évek sztárjainak sorába.

A Cannes-i Filmfesztivál negyedik napján a korábbi csalódások után végre igazán jó filmekkel találkozhattunk. Emma Stone, aki a Szegény párák Oscar-díját követően ismét egy merész és humoros szerepben tűnik fel, Jórgosz Lánthimosz rendezésében a Kutyafogat és A szent szarvas meggyilkolása után ismét bizonyítja tehetségét. A Kinds of Kindness című filmjük vontatott, mégis kegyetlenül vicces, és Hollywood számos sztárja csatlakozott a groteszk jelenetekhez.

Andrea Arnold is visszatért gyökereihez egy új filmjével, a Birdben címmel, amely a brit munkásosztály életét mutatja be mágikus elemekkel kiegészítve. Barry Keoghan és Franz Rogowski karakterei önmaguk eltúlzott változataiként jelennek meg, de a film igazi felfedezettje Nykiya Adams, aki élete első szerepében tűnik fel.

A veterán rendezők közül Paul Schrader egy életszerű, öregemberes filmmel érkezett Cannes-ba, amely a hosszú élet tapasztalatait és az emlékek megfakulását dolgozza fel. A főszereplő Richard Gere, akit Schrader tett sztárrá 44 évvel ezelőtt az Amerikai dzsigoló című filmmel. Gere mellett más kilencvenes évekbeli sztárok is visszatérnek Cannes-ban, mint például Demi Moore egy testhorrorban és Kevin Costner egy western eposzban.