Adózók nagy része módosítja a bevallását, nőtt az 1+1 százalék felajánlások összege

Már most több adózó ajánlotta fel adójának egy százalékát, mint a tavalyi évben, és a határidő lejárta előtt sokan módosítanak a bevallásukon.

Közeledik a személyijövedelemadó-bevallás határideje, amely kedden éjfélkor jár le. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy idén kiemelkedően magas összeget, 30 milliárd 974 millió forintot ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából, ami 7,2 milliárd forinttal több az előző évinél.

A civil szervezetek, a vallási közösségek és a Nemzeti Tehetség Program számára történő felajánlásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eSZJA-felületén keresztül lehet a legegyszerűbben megtenni.

Az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezeteket is kedd éjfélig lehet átnézni és szükség esetén módosítani. Azok az adózók, akik nem végeznek módosítást a tervezeten – kivéve az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – azok számára május 21-ével automatikusan bevallássá válik a tervezet.

Tállai András továbbá arról tájékoztatott, hogy szombatig több mint 4 millióan léptek be az eSZJA portálra, 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket, és míg 970 ezer adózó módosítás nélkül hagyta jóvá a bevallását, addig 511 ezren módosítottak rajta. Emellett 2,2 millióan már beadták a bevallásukat.