Nyolc fontos kérdés és válasz az otthonfelújítási támogatásról

Az új otthonfelújítási támogatás igénylését 2024. június 3-ától lehet majd beadni, és a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret gyorsan elfogyhat. A Bank360.hu szakértői válaszolnak a leggyakoribb kérdésekre.

A támogatás kizárólag egy- vagy többlakásos családi házak korszerűsítésére használható fel, társasházi, lakótelepi lakásokra nem, még ha az igénylő minden más feltételnek megfelel is. A családi háznak 1991 előtt kellett épülnie, és nem kötelező a gázos fűtési rendszer.

Az otthonfelújítási támogatásnál nem számít, ha a gyermek már elköltözött az ingatlanból, mivel a gyermeknevelés vagy -vállalás nem feltétel. Külföldi munkaviszonnyal is lehet pályázni, ha az igénylő megfelel a többi feltételnek, mint például a magyar adóazonosító jellel való rendelkezés.

Az igénylőnek az ingatlanban kell élnie, amit fel szeretne újítani, és ezt lakcímkártyával kell igazolnia. Nyugdíjasok is igénybe vehetik a támogatást, de ha az igénylő betölti a 75. életévét a futamidő alatt, fiatalabb adóstárs bevonása szükséges.

A támogatást csak személyesen lehet igényelni az MFB Pont Plusz lakossági hálózatában, amit a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank működtet. A szükséges dokumentumok között szerepel a munkáltatói jövedelemigazolás, a tulajdoni lap, használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat, személyi igazolvány és lakcímkártya, NAV igazolás, tulajdonosi hozzájárulások és energetikai tanúsítvány.

A vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes kölcsön csak együttesen vehető igénybe, és az arányuk a jövedelem és a lakóhely szerint változik. A Bank360.hu szakértői szerint a részletes feltételek folyamatosan frissülő tájékoztató anyagukban találhatók.