Talpra, magyarok! néven indított közösséget, és rövidesen bejelenti az ehhez kapcsolódó politikai pártot is, egy középen álló politikai erőt, ami leszámol az elmúlt évtizedek szekértábor-logikájával – ezt jelentette be a kegyelmi botrány kirobbanásakor a NER-ből kicsekkoló, majd Rogán Antalba és a Fidesz körül ólálkodó oligarchákba beleálló Magyar Péter.

Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje március 15-én hirdetett zászlóbontást új politikai mozgalmának az Andrássy úton, amit élőben közvetítettünk, ez ide kattintva megnézhető. Itt arról beszélt, hogy új politikai közösségével „visszavesszük a hazánkat, jelképeinket, kifejezéseinket, és közösen felépítünk egy modern, európai Magyarországot, ahol mindenki egyenlő, és minden magyar szava számít”.

Bejelentette a 12 pontos programját, vagy ahogy ő nevezte: a nemzeti minimumot. Ezek a következők:

  • az egészségügy rendbetétele, az ehhez szükséges források azonnali megteremtése;
  • az oktatás szabadságának és a tanárok megbecsültségének visszaállítása, magas színvonalú oktatás biztosítása minden magyar gyerek számára;
  • a környezetvédelem és fenntarthatóság prioritásként kezelése a jövő generációjának érdekében;
  • a közpénzen folytatott propaganda megszüntetése, a közmédia függetlenségének biztosítása;
  • a kétharmaddal bebiztosított pártfunkcionáriusok, a köztársasági elnök, a legfőbb ügyész, az alkotmánybírók menesztése;
  • az ügyészség függetlenségének biztosítása, hatékony és gyors igazságszolgáltatás;
  • a mindent elborító korrupció elleni zéró tolerancia, az Európai Ügyészséghez való azonnali csatlakozás;
  • a nemzeti érdekeket figyelembe vevő, Magyarország szuverenitását figyelembe vevő kapcsolat az EU-val és a NATO-val;
  • a nemzeti vagyon különböző közérdekű alapítványokba történő átjátszásának teljes körű felülvizsgálata és leállítása;
  • olyan gazdasági és életkörülmények biztosítása Magyarországon, hogy a fiatalok ne költözzenek külföldre; demográfiai fordulatra és bérlakásépítési programra van szükség;
  • a magyar kis- és közepes vállalkozók, magyar gazdák védelme és támogatása;
  • a nyugdíjasok emberhez méltó körülményeinek biztosítása, az elesettek és a beteg gyermekeiket egyedül nevelő családok támogatása.

Magyar kijelentette:

Nem ígérek örök életet és ingyen sört, de nem is várok se vért, se verejtéket, se könnyeket. Azt ígérem, hogy együtt, jókedvűen, egymást meghallgatva, egymásban bízva, tégláról téglára építünk egy új hazát, egy modern európai országot, ahol jó élni, jó gyereket nevelni.

Azt mondta, ehhez egy ütőképes és ütésálló politikai erőt akar létrehozni. Van több száz önkéntese is, is hamarosan elkezdenek pártként funkcionálni, bár tudja, hogy egy közösség és párt felépítése óriási feladat, ami csak együtt, egy csapattal sikerülhet.

Magyar szerint egy évtized alatt Magyarország az unió második legszegényebb és a legkorruptabb országa lett,

és kialakult egy kör, ahova áramlik a pénz, miközben a kisvállalkozók és gazdák egyik napról a másikra próbálnak túlélni. Arról is beszélt, hogy mindeközben a kormány milliárdos támogatásokkal csábítja a multikat Magyarországra.

Szerinte ki kell mondani azt, hogy semmi sem mehet úgy tovább, mint az utóbbi harminc évben: morális, politikai, gazdasági válság van Magyarországon. Az embereknek megingott a bizalma a Magyarországot irányító teljes politikai elitben.

A magyarok már nem hisznek az országot saját hűbérbirtokukként kezelő kormányzati arcoknak, de az ellenzéknek sem, és egyre többen ismerik fel, hogy a politikusok által mesterségesen létrehozott árkok és viták a nemzeti vagyon szűk haveri körnek való átjátszását hivatott elfedni.

De „Magyarország nem a Rogán Antalok, nem a Tiborcz Istvánok, nem az oligarchák, és még csak nem is a döbrögik országa”, hanem a Hunyadiak, az Arany Jánosok, a Márai Sándorok és a Lúdas Matyik országa – emeli ki a Telex az eseményről készült összefoglalójában.

Felemlegette, hogy a kormány még most sem kért bocsánatot a bicskei áldozatoktól, valamint azt is mondta, hogy az olyan fajsúlyos kérdésekben, mint például az eutanázia, kellenek a társadalmi viták és valódi konzultációk, hogy mindenki véleményt nyilváníthasson, ne csak a parlamentben ülő szavazógépekként funkcionáló képviselők.

Sokan azzal vádolnak engem, hogy küldtek. Nem, én jöttem, mert úgy éreztem, hogy eddig és ne tovább

– mondta. A tüntetésen résztvevő tízezernyi ember is azért jött szerinte, mert változásra van szükség. 

Fotó: Zimon András/Frisshirek