Kullancspánik Magyarországon: veszélyes fajok jelentek meg

Az enyhe tél és az elmúlt hónapok rendkívüli melege miatt jelentősen megnőtt a kullancsok száma Magyarországon, ami fokozott óvatosságot igényel a szabadidős tevékenységek során.

Az InfoRádióban Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke beszámolt arról, hogy az aranysakálok Európába hurcolták a Hyalomma nemzetségbe tartozó, rendkívül veszélyes kullancsfajokat, amelyek többek között a krími-kongói vérzéses láz vírusát terjeszthetik, mely már Magyarországon is megjelent. A szakértők már korábban is figyelmeztettek, hogy a tavaszi időszakban kullancsinvázióra kell számítani az enyhe tél következtében.

A túrázóknak ajánlott a riasztó spray-k használata és az alapos átvizsgálás hazatérés után, valamint a házi kedvencek rendszeres ellenőrzése, mivel a kullancsok több veszélyes betegséget is képesek terjeszteni. Kapiller Zoltán szerint idén kiemelten magas lehet a kullancsok előfordulása, amihez hozzájárult az elmúlt hónapok rendkívüli melege és szárazsága is.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint nem túlzás kijelenteni, hogy kullancspánik alakult ki Magyarországon, és az idei kullancsszezon szeptember elejéig tarthat majd. A kora őszi kánikulai időszakban várhatóan elvonulnak a tűző nap elől.

Kapiller Zoltán azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint maradjunk a jól karbantartott túraútvonalakon és kerüljük a magas fűvel borított területeket. Hangsúlyozta továbbá, hogy kirándulás előtt mindenképpen használjunk riasztó spray-t és vigyünk magunkkal kullancseltávolító kanalat. A szakember figyelmeztet: nem ajánlott csipesszel vagy körömmel eltávolítani a bőrbe fúródott kullancsot, mivel ez növelheti a fertőződés esélyét.