Az LMBTQ-fókuszú könyvek helyzete és az öncenzúra kérdése Magyarországon

A gyermekvédelmi törvény hatására változások tapasztalhatók a magyar könyvpiac LMBTQ-fókuszú könyveinek forgalmazásában, miközben az öncenzúra is teret nyert. A jogszabály értelmezésének nehézségei és a kiadói bizonytalanságok a könyvszakma számára komoly kihívásokat jelentenek.

Az Országgyűlés által 2021-ben elfogadott, gyermekvédelminek nevezett LMBTQ-ellenes törvény a gyakorlatban sokáig nem érvényesült, de a fogyasztóvédelem tavalyi lépései óta országszerte vizsgálatokat, eljárásokat és jelentős bírságokat vonnak maguk után. A könyvszakma több szereplője tiltakozik a törvény szellemisége ellen, és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) többször is kérte a döntéshozóktól a jogszabályban szereplő fogalmak tisztázását, eddig eredménytelenül.

A Líra Könyv Zrt. jogi úton támadta meg a rájuk kiszabott büntetéseket, és több pert is nyert a kormányhivatalokkal szemben, részben a jogszabály pontatlan megfogalmazása miatt. A kormány április végén módosította a rendeletet, bizonyos fogalmakat pontosítva, de a változtatások nem oldották meg teljesen az egyértelműség hiányát.

A kiadók most kötelesek tájékoztatni a kereskedőket a könyveik tartalmáról, és a kereskedők felelnek, ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy nem megfelelően árusítanak egy könyvet. A Líra marketingvezetője, Bérczes Anna szerint a törvény egyes tiltó előírásai továbbra is érvényben vannak, de a jogszabály módosítása után már csak azokat a könyveket nem lehet árulni, amelyekben meghatározó elem a homoszexualitás, a nemváltás vagy az öncélú szex – és azt népszerűsítik is.

A törvény értelmében bizonyos városi zónákban, például iskolák és templomok 200 méteres körzetében, nem lehet LMBTQ-témájú vagy öncélú szexualitást megjelenítő könyveket árusítani. A Líra szerint ez a szabályozás boltjaik több mint felét érinti, különösen a kisebb vidéki városokban. A törvénymódosítással kiderült, hogy a 200 méter nem légvonalban értendő, hanem "közúti (közterületi)" távolság.

A könyvszakma meghatározó szereplői szerint a törvény korlátozza a piaci versenyt és az olvasás szabadságát, miközben a hangsúlyosan LMBTQ tartalmú könyvek piacán a jogszabály inkább népszerűsítő erővel hat. Ugyanakkor tapasztalható az öncenzúra is, különösen azon könyveknél, amelyekben csak egy mellékszál, hogy az egyik szereplő a saját neméhez vonzódik.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. közleménye szerint ők is jogkövetően járnak el, és folyamatosan egyeztetnek a kiadókkal a jogszabályok betartásának érdekében. A Librihez kérdésekkel forduló portál szerint a kiadó szűkszavú válaszában közölte, hogy legjobb igyekezetük ellenére kétszer is megbüntették őket 2023-ban, a most érvénybe lépő jogszabályi változás mindennapokba való átültetése pedig jelenleg is zajlik. Gál Katalin, az MKKE elnöke szerint a módosított rendelet nyomán ismét állásfoglalást kérnek a törvényhozótól a fogalmak tisztázására.

Az Igazságügyi Minisztériumot is megkeresték a jogszabály pontosításával és a kritikákkal kapcsolatban, de választ a cikk megjelenéséig nem kaptak.