Kínaiak nyitottak új fejezetet a magyar vegyiparban

A BorsodChem Zrt., amely idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, a magyar vegyipar egyik meghatározó szereplője lett, köszönhetően a kínai tulajdonos által történt jelentős fejlesztéseknek.

A kazincbarcikai üzem, amely 1949-ben műtrágyagyárként kezdte meg működését, ma már több mint tízféle vegyi alapanyagot gyárt, és több mint 3 200 embernek biztosít munkát. A BorsodChem a vegyipar legnagyobb magyar vállalata, termékei elengedhetetlenek számos iparágban, mint például az építőipar, az autóipar, a bútoripar és matracgyártás, a ruha- és cipőipar, a háztartási gépek szegmense vagy a faipar.

A cég az észak-magyarországi régió egyik legnagyobb munkaadója, és beszállítóinak fele belföldi cég, így komoly nemzetgazdasági erőt képvisel. A BorsodChem Zrt. vezérigazgatója, Kruppa László a múltidézés mellett a jövőbeli terveiket is megosztotta az Economx-szel.

Hatalmas fejlesztések, majd válság

A vállalat története 1949. december 5-ére nyúlik vissza, amikor a Magyar Népköztársaság Országgyűlése elfogadta az első ötéves népgazdasági tervről szóló törvényjavaslatot. A Borsodi Vegyi Kombinát 1954-ben jött létre, és az első fő termelő egysége a műtrágyagyár volt. A vállalat 1963-ban új korszakot nyitott, amikor átállt a földgázból történő szintézisgáz gyártásra, és elkezdte a PVC gyártását. A 90-es évek elején azonban a vállalat pénzügyi nehézségekkel és a petrolkémiai ipart sújtó recesszióval küzdött.

Új stratégia

A BorsodChem Rt. új stratégiát fogalmazott meg, célul kitűzve, hogy Közép-Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyaggyártó vállalatává váljon. A privatizáció után a cég folyamatosan bővült, és 2001-re Közép-Kelet-Európa legnagyobb izocianát-gyártójává vált.

Kínai tulajdonos

2010-ben a Wanhua Industrial Group vált a BorsodChem kisebbségi részvényesévé, majd egy évvel később megszerezte a teljes irányítási jogot. Az új tulajdonos által biztosított forrásból több beruházás is megvalósult, és a cég 2015-ben egy 2020-ig tartó kapacitásbővítési és hatékonyságnövelési tervet fogalmazott meg. Az átfogó fejlesztési terveknek köszönhetően csak 2017 óta több mint 1,1 milliárd eurót fordított új beruházásokra a tulajdonos.

Innováció és biztonság

A BorsodChem Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártója lett, termékeit szerte a világon értékesíti. A cég kiemelt figyelmet fordít a kutatás-fejlesztésre, és egy fejlesztési centrumot is létrehozott Gödöllőn. A vezérigazgató hangsúlyozza a biztonságos működés fontosságát, és elmondta, hogy a környező településekkel is jó kapcsolatot ápolnak. A cég egyik legújabb beruházási terve egy 48 hektáros naperőműpark létrehozása, több mint 66 ezer napelem felhasználásával, amely növelné a zöld energia részarányát a társaság energiaellátási portfóliójában.