Pünkösdi Egyház csalási ügye: 18 milliárd a kárérték

A Magyar Pünkösdi Egyház Közösségi Missziójával kapcsolatos költségvetési csalás nyomozása befejeződött, a vádemelési javaslatban megállapított kárérték 18 milliárd forintra rúg.

A Magyar Narancs értesülései szerint a nyomozás során a kárérték folyamatosan emelkedett, kezdetben 500 millió forintról indult, majd 8 milliárd forintra nőtt, végül az ügyészség 18 milliárd forintban állapította meg a végső összeget. A Gyulai Járásbíróság már korábban 29, az egyházhoz tartozó ingatlant vett zár alá, melyek piaci értéke összesen 6 milliárd forint.

A nyomozás során a Közösségi Misszió és a Szocnet Igazgatási Központ került a középpontba, azonban a NAV nyomozói nem terjesztettek elő gyanúsítást a hasonló feladatokat ellátó Legatum Intézmény és annak vezetői ellen. Pataky Albert, a Legatum Intézmény vezetője, aki az egyházban kirobbant botrány következtében januárban lemondott elnöki tisztségéről, továbbra is az egyház vezetésében maradt.

Pataky a Magyar Narancs szerint többször is hangoztatta, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes személyes jó barátja és támogatója, de ő nem szerepel a vádlottak között. A Közösségi Misszió két vezetője, dr. V. György és dr. V. Károly, már több mint két éve letartóztatásban vannak, és további személyek is bűnügyi őrizetben vannak.