Gyurcsány Ferenc kritizálja Magyar Pétert és a kegyelmi ügyet

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kegyelmi ügy és a Magyar Péter jelenség az ellenzéki oldalon nagyobb károkat okoz, mint a kormányzati oldalon.

A 2022-es választásokat követően az ellenzéki választók mély csalódást éltek meg, ami politikai stagnáláshoz vezetett Magyarországon, egészen a kegyelmi botrányig. Gyurcsány Ferenc a Szokolyán megrendezett POLIP Közéleti Táborban beszélt erről a politológushallgatóknak. A volt miniszterelnök szerint a kegyelmi ügy és a Magyar Péter jelenség az ebből fakadó instabilitásra reagál, és mivel Magyar nemcsak a NER-t akarja leváltani, hanem a NER ellenzékét is, az ellenzéknek át kell gondolnia, azok jártak-e el jól, akik eleinte csendben voltak.

Gyurcsány úgy véli, hogy Magyar Péter megjelenése az ellenzéki oldalon nagyobb problémát jelent, mint a kormányzati oldalon, de különösen nem a Demokratikus Koalíció számára jelent kihívást, hanem inkább a többi ellenzéki pártnak. A DK elnöke szerint Magyar Péter hajlandó lenne elfogadni a Fidesz által kialakított világot, amennyiben azt nem Orbán Viktor vezetné, tehát csupán személyes problémái vannak a rendszerrel. Ezzel szemben a DK kritikája az Orbán-rendszerrel szemben mélyebb, elvi alapokon nyugszik.

A Telex tudósítása szerint Gyurcsány elemzése az ellenzék 2022-es választási vereségétől indult, amiről azt mondta, ez választói szemszögből olyan lehetett, mintha az ember azt remélné, hogy találkozik Claudia Schifferrel, de helyette egy kiábrándító küllemű férfiemberrel hozza össze a sors. Szerinte azonban a pártja gyorsan túl lett ezen, és megerősítette a helyét, szerepét, ahogy az a többi ellenzéki pártnak nem sikerült. Gyurcsány szerint most nagyjából minden második ellenzéki szavazó a DK környékén van.

Magyar Péter korábban nyilatkozta, hogy „voltak politikusbűnözők, akik loptak, csaltak, hazudtak, néha még emberek szemét is kilőtték” - utalva Gyurcsányra és a 2006-os tüntetésekre. Egy Válasz Online-cikk szerint a DK könnyen elveszítheti az ellenzék vezető ereje címet, ami a 2019-es EP-választásokon került hozzá: a Fidesznek az a „szerencséje”, hogy ha azt érezné, hogy TISZA–Fidesz kétosztatú politikai rendszer alakulna ki, akkor kétharmados többségével átírhatja a választási rendszert ismét arányosabbá.

Arra a kérdésre, hogy ha már a Fidesz láthatóan az ő nevével operál, ha politikai ellenfeleit akarja „lemészárolni”, nem kellett-e volna 2006-ban az őszödi beszéd eseményei után lemondania, vagy most hátralépnie, ha már akkor elmulasztotta ezt a gesztust, Gyurcsány azt mondta: „nem Gyurcsány a kétharmad oka, hanem a gyurcsányozás”, és téves állítás, hogy a lemondás államférfiúi gesztus.