Zelenszkij az Európába irányuló gáz infrastruktúráját ért támadásokat ítélte el

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte az ország gázszállító rendszere elleni legutóbbi orosz támadásokat, amelyek az Európai Unióba irányuló gáz infrastruktúráját érték. A politikus szombaton este Kijevben sugárzott videoüzenetében beszélt arról, hogy azok az infrastruktúrák kerültek támadás alá, amelyeken keresztül Ukrajnán át a gázt az Európai Unióba szállítják.

A Naftohaz ukrán állami gázipari vállalat korábban már panaszkodott a vezetékhálózatot ért orosz támadásokra, de részleteket nem közölt. A vállalat bejelentette, hogy 2025-től nem szállít többé orosz gázt nyugatra, mivel a Gazprom orosz állami vállalattal kötött jelenlegi szerződések az év végén lejárnak, és Ukrajna nem tervez hosszabbítást.

Oroszország szombaton a kora reggeli órákban ismét rakétatámadásokat hajtott végre Ukrajnában, amelyek elsősorban energetikai létesítményeket céloztak meg. A DTEK helyi energetikai vállalat szerint a támadások következtében négy hőerőmű sérült meg, és vasárnapra virradóan újabb hőerőműveket ért találat Ukrajna középső és nyugati részén.

Zelenszkij a légicsapásokat követően ismételten felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson több légvédelmi támogatást. Videóbeszédében kiemelte, hogy Oroszország kiterjesztette a támadások hatósugarát, ami nehezíti az ukrán légvédelem munkáját, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnának jobb légvédelemre van szüksége. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma épp szombaton jelentette be, hogy további légvédelmi egységeket, Patriot rakétarendszereket szállítanak Ukrajnába hatmilliárd dollár értékben.

Az ukrán államfő hozzáfűzte, hogy megkezdődött az újabb orosz támadások által okozott károk helyreállítása. Zelenszkij szerint a terrornak mindig veszítenie kell, és bárki, aki segít felállni az orosz terrorral szemben, az az élet igazi védelmezője.

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz célpontok között szerepelnek villamosenergia-, és az Európai Unió gázellátása szempontjából fontos létesítmények is, de azt nem árulta el, hogy ilyen létesítmények sérültek-e a támadásban. Oroszország továbbra is szállít gázt az EU-nak Ukrajnán keresztül, a Gazprommal kötött tranzitmegállapodás értelmében. A Gazprom tavaly óta három magánhadsereget is finanszíroz, fegyveresei Bahmutnál is harcoltak, és várhatóan a Gazprom lesz a Ferencváros főszponzora is.

Oroszország szombat hajnalban nagyszabású rakétacsapást mért Ukrajna három régiójára: Lemberg, Dnyipropetrovszk és Ivano-Frankivszk régiókban hőerőműveket és egy harkivi pszichiátriai kórházat ért találat. Harmincnégy légi, szárazföldi és tengeri rakétából az ukrán légvédelem huszonegy darabot tudott megsemmisíteni.

Címlapon: Patriot rakéta csíkja Kijev egén, miután elfogott egy orosz drónt a lakónegyed fölött. Fotó: MUSTAFA CIFTCI/Anadolu via AFP (Reuters)