Két orosz újságíró letartóztatása

Akár hat év börtönre is ítélhetik azokat az orosz újságírókat, akik az elhunyt ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványánál dolgoztak. Konsztantyin Gabov és Szergej Karelin szélsőséges szervezetben való részvétellel vádolják, és vizsgálati fogságban maradhatnak a tárgyalásig, ami legalább két hónapig tarthat.

Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki, február közepén halt meg egy szibériai börtönben, ahol már harminc és fél éves büntetést töltött. A reggeli séta után lett rosszul, elvesztette az eszméletét és meghalt. A Wall Street Journal egy amerikai hírszerzési információkra alapozva azt állítja, hogy Putyin nem adott közvetlen parancsot Navalnij megölésére, míg az ukrán hírszerzés szerint trombózis okozhatta a halálát. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a WSJ cikke csupán „üres spekulációkat” tartalmaz.

Gabov, akit Moszkvában vették őrizetbe, szabadúszó producerként és újságíróként dolgozott, többek között a Reutersnek is, míg Karelin, az izrael-orosz származású videós újságírója volt az Associated Pressnek és a Deutsche Welle-nek is, amíg a Kreml 2022 februárjában betiltotta a német DW működését Oroszországban. Karelint az északi Murmanszk régióban fogták el. A Putyin-rezsim új törvényeket fogadott el, amelyek börtönnel sújthatják azokat, akik az orosz hadsereggel és háborúval kapcsolatos, állítólag hamis információkat terjesztenek.

Antonina Favorszkaja újságírónőt március vége óta tartják vizsgálati fogságban, mert tudósításokat közölt a februárban elhunyt ellenzéki politikusról és más ellenzékiek peréről. Favorszkaja éveken át követte Navalnij pereit, és ő készítette az utolsó videót Navalnijról a halála előtt. Őt is azzal vádolják, hogy „szélsőséges szervezetben” vett részt azzal, hogy Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának közösségi oldalain tett közzé bejegyzéseket. Március 28-án hat, független orosz médiumnál újságírót tartóztattak le néhány óra leforgása alatt, köztük Favorszkaját. A héten az orosz Forbes újságíróját, Szergej Mingazovot is őrizetbe vették, mert állítólag hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről. Az orosz-amerikai Evan Gershkovichot, akit kémkedéssel vádolnak, egy éve tartják vizsgálati fogságban, mert állítólag titkosított információkat próbált megszerezni egy fegyvergyárról.

Az újságírók letartóztatása a rohamosan romló orosz-nyugati kapcsolatok egyik szimbólumává vált.

Navalnij a 2011-es moszkvai tüntetések során vált ismertté, amikor Putyin négy év miniszterelnökség után visszatért az elnöki székbe. A Yale-ről hazatért jogász-aktivista az ellenállás egyik központi alakjává nőtte ki magát, blogján és videóiban folyamatosan támadta a putyinista oligarchákat, és sosem ejtette ki Putyin a nevét, ezzel is jelezve, hogy nem tekinti őt valódi ellenfélnek.