Ecuadori mészárlás

Ecuador délnyugati részén, a Guayaquil régióban hét embert öltek meg egy támadásban, amelyet a helyi sajtó bosszú motivált cselekedetként ír le. A tragédia a bűnözési epicentrumként számon tartott területen történt.

A rendőrség jelentése szerint a hét férfi, akik között két kiskorú is volt, lőtt sebekkel teli holttestét Nobol településen találták meg, ami Guayaquiltől körülbelül negyven kilométerre helyezkedik el. A meggyilkoltak közül kettőnek büntetett előélete volt.

A péntek esti események során a rendőrségnek több órába telt, mire az összes áldozatot megtalálták. Az országban egyre növekvő gyilkossági ráta aggodalomra ad okot, hiszen 2018-ban még százezer lakosra vetítve 6 százalék volt, míg 2023-ra ez az arány 43 százalékra emelkedett.

Ecuador stratégiai helyzete miatt vált a kábítószer-kereskedelem logisztikai központjává, hiszen Kolumbia és Peru – a világ két legnagyobb kokaintermelő országa – között fekszik, és fontos tranzitútvonal az Egyesült Államok és Európa felé.

Nem ez az első eset, hogy tömeges gyilkosság rázza meg a régiót; március végén Guayaquilban nyolc embert, köztük öt ecuadori turistát öltek meg, akiket egy tengerparton elraboltak és megöltek, miután a támadók összetévesztették őket a saját riválisaikkal.