Kína a csúcson – soha nem állt ilyen jól az autóexport

Rekord magasra emelkedtek a kínai járműgyártók külföldi eladásai, a belföldi értékesítések mértéke viszont elmaradt az egy évvel korábbitól.

Áprilisban 38 százalékkal nőtt a kínai személygépkocsi-export az előző év azonos időszakához képest: 417 000 darab kínai autót értékesítettek a múlt hónapban külföldön. Márciusban pedig 39 százalékos éves exportnövekedést regisztráltak, közölte a Kínai Személygépkocsi Szövetség (CPCA).

A szövetség főtitkára, Cui Dongshu szerint az Európába irányuló járműkivitelt komoly nyomás alá helyezi az EU-s szubvencióellenes vizsgálat, amely a vádak szerint Peking által támogatott autógyártók ellen folyik. Emiatt Kína aktívan vizsgálja a dél-amerikai, ausztrál és az ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) exportpiacok nyújtotta lehetőségeket.

A belföldi piacon erősödő verseny miatt csak a külföldi eladások fokozásával garantálhatják nyereségüket a hazai járműgyártók – írja a Reuters. Áprilisban a tavalyi év azonos időszakához képest 5,8 százalékkal, 1,55 millió darabra csökkentek a személygépkocsi-eladások, márciushoz képest pedig 9,6 százalékos a visszaesés. Márciusban viszont az előző hónaphoz viszonyítva 53 százalékkal, 2023 azonos időszakához képest pedig 5,7%-kal nőtt az eladások száma.

Zöld csúcs

Új csúcsra emelkedett az eladott zöldenergiával működő járművek száma. Az áprilisban értékesített kínai autók 43,5 százaléka elektromos volt. Nem a tisztán elektromoson működő járművek, hanem a konnektoros hybridek (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle) iránti kereslet növekedett. Áprilisban 12,1 százalékkal több tisztán elektromosjárművet értékesítettek, mint 2023 negyedik hónapjában, márciusban pedig 10,5 százalékos volt a növekedés. A PHEV-autók eladásszámai áprilisban 64,2, márciusban pedig 75,4 százalékkal emelkedtek. Márciushoz képest viszont 6,3 százalékkal csökkent az EV-k és 4,7% százalékkal a PHEV eladásszámai.

Globális dominancia

Az áprilisban értékesített konnektoros hybridek 57 százalékát a szegeden gyárat építő BYD vállalat autóeladásai tették ki. 2024 első negyedévben 70 százalékra nőtt Kína részesedése a globális PHEV-piacon.