Magyar horrormester hódít az Egyesült Államokban

Veres Attila, a magyar horrormester, új köteteivel hódít a tengerentúlon, miközben Európában és más kontinenseken is egyre ismertebbé válik. A szerző, aki 2023-ban a Bram Stoker-díj finalistái között szerepelt, most újabb területeken szerzi meg az olvasók elismerését.

Veres Attila írói és forgatókönyvírói munkássága nemzetközi szinten is elismerést nyer, hiszen a magyar horrormester alkotásai több kontinensen váltak ismertté, és tavaly a spanyol nyelvterületeken is megvetette a lábát. A horror műfajában olyan nagy hatású írók ismertek, mint Shirley Jackson, Stephen King és H. P. Lovecraft, és hazánkban is akadnak a műfaj képviselői, köztük a kiemelkedő Veres Attila.

A szerzőt 2021-ben Zsoldos Péter-díjjal tüntették ki, amelyet a fantasztikum zsánerében alkotó művészeknek ítélnek oda évente. Veres Attila több műve is megjelent már, köztük az Odakint sötétebb és az Éjjeli iskolák. A The Black Maybe című alkotása 2022-ben debütált az Egyesült Államokban, és azonnal sikert aratott, még a The Guardian is ajánlást írt róla.

Kelet és nyugat

2023-ban Veres Attila a Bram Stoker-díj finalistái között volt, amelyet a horror és fantasy műfaj legnagyobb nevei között osztanak ki évente. A díjat, amelyet 1987-ben alapítottak és a Dracula szerzője után neveztek el, olyan írók kapták meg, mint Stephen King, George R. R. Martin vagy Clive Barker, és az elismerést a Nemzetközi Horrorírók Egyesülete adja át.

A The Black Maybe spanyol jogai 2023-ban kerültek értékesítésre, így a Dél-amerikai terjesztés is biztosított lett. A Valancourt Books, amely a kötet terjesztéséért felel az Egyesült Államokban, a sikeren felbuzdulva úgy döntött, hogy kiadják a szerző legutóbbi művét is, amely magyarul A valóság helyreállítása címen jelent meg.

Ezzel egy időben az Agave Könyvek, a szerző magyarországi kiadója, már egy ideje azon dolgozik, hogy Veres Attila írásai az orosz nyelvterületen is megjelenhessenek. A tárgyalások sikerrel zárultak, így hamarosan az orosz olvasók is megismerhetik a szerző horror köteteit.