Ahogy arról már beszámoltunk, a február 10-én lemondott Novák Katalinnak távozása ellenére továbbra is jár az államfői fizetés, ahogy elődeinek is. A volt köztársasági elnök fizetése épp a politikusi fizetésekre vonatkozó szabályok szerint márciustól emelkedik, vagyis Novák több pénzt kap majd lemondott államfőként, mint amikor még hivatalban volt  – hívja fel a figyelmet a 444.

Februárban havi bruttó 4,6 millió volt az államfő juss, márciustól az emelés következtében 652 ezer forinttal, 5,25 millióra nő a fizetése.

Az elnöki fizetés mellé személyes autóhasználat sofőrrel, titkárság, kiemelt egészségügyi ellátások, elsőosztályú repülőjegyek, és, ha igényli, elnöki rezidencia is jár.

Novák Katalin a február 2-án kirobbant kegyelmi botrányba bukott bele. Akkor a 444 írta meg, hogy tavaly áprilisban a köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit a pedofil igazgató bűntársaként ítéltek 3 év 4 hónap börtönre. A kegyelmi ügy akkora felháborodást váltott ki, hogy Orbán Viktor alkotmánymódosítást kezdeményezett, majd azon a napon, amikor Novák Katalin bejelentette lemondását, a kegyelem ellenjegyzője, Varga Judit is távozott igazságügyminiszteri pozíciójából. Pár nappal később pedig Balog Zoltán lemondott a református zsinat éléről, miután kiderült, támogatta K. Endre kegyelmét.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd