Második norvég miniszter mondott le plágiumvádak miatt idén

Doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumvádak miatt lemondott a norvég egészségügyi miniszter, Ingvild Kjerkol, aki idén a második tárcavezető a norvég kormányban, aki hasonló okokból távozik.

A 2021 októberében hivatalba lépett Kjerkol egy nappal azután döntött a lemondás mellett, hogy a Nord Egyetem egy vizsgálatot követően arra a következtetésre jutott, hogy a volt miniszter 2021-ben beadott doktori disszertációja "nem elhanyagolható mennyiségben tartalmaz plágiumot".

Jonas Gahr Störe miniszterelnök és Kjerkol közös sajtótájékoztatóján a miniszterelnök elmondta, hogy a vizsgálat megállapította a plágium szándékosságát is, ezért a kormány arra a következtetésre jutott, hogy Kjerkolnak le kell mondania. Kjerkol maga azt állította, hogy sem ő, sem szerzőtársa nem szándékozott mások munkáját lemásolni, de el kell fogadnia, hogy az egyetem más véleményen van. "Bár fáj, ha az embernek nem hisznek, el kell fogadni, hogy az egyetem más véleményen van" – mondta a leköszönő miniszter.

Kjerkol előtt januárban Sandra Borch, a felsőoktatási és kutatási miniszter mondott le, miután egy egyetemista rámutatott, hogy Borch szakdolgozata - beleértve az elütéseket is - megegyezik egy másik szerző munkájával. Borch esete különösen pikáns volt, mivel ő maga is harcolt a plágium ellen, és egy diák ügyét egészen a legfelsőbb bíróságig vitte. Az eset egy diákban olyan felháborodást keltett, hogy megvizsgálta Borch diplomamunkáját, és többek között olyan helyesírási hibákat is bemutatott, amik teljesen megegyeztek egy másik szakdolgozat hibáival. A norvég E24 újság is megvizsgálta a dokumentumot, és arra jutott, hogy Borch a szakdolgozat 20 százalékát 6 másik tudományos munkából másolta át.

A norvég kormányban nem ez az első eset, hogy tárcavezetők távoznak hivatalukból. Tavaly októberben Anniken Huitfeldt külügyminisztert váltották le, miután kiderült, hogy férje - házastársa tudta nélkül - évekig részvényekkel kereskedett, és a miniszternek magyarázkodnia kellett hivatali döntéseiről házastársa potenciális meggazdagodásával összefüggésben.