A "burn on" szindróma és a kiégés új dimenziói

A "burn on" kifejezés egy új típusú kiégési állapotot ír le, amely a folyamatos stressz és a megszakítás nélküli munka következménye. Ebben az állapotban az emberek nem esnek össze, hanem tovább hajszolják magukat, ami hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

A modern életvitel gyakran hozzájárul a "burn on" szindróma kialakulásához, amely a kiégés egy új formája. Az érintettek nem engedik meg maguknak a pihenést, és folyamatosan elérhetőek maradnak, még a szabadidejükben is. A munka iránti szenvedélyük ellenére a stressz folyamatos feszültséget okoz, ami fizikai és pszichoszomatikus tünetekhez vezethet.

A "burn on" kifejezést Timo Schiele és Bert te Wildt pszichológusok alkották meg, akik kiégési szindrómában szenvedő betegekkel foglalkoznak. A "burn on" tünetei között szerepel a munkához való túlzottan szoros kötődés és egyfajta "hiperizgalom". Az érintettek gyakran tapasztalnak nyaki fájdalmat, hát- és fejfájást, fogcsikorgatást, és elkeseredettséget éreznek a változás hiánya miatt.

A "burn on" okai között szerepel a világ hektikus megélése, a szakmai siker és a környezet elismerésének fontossága, valamint a gazdasági válságok és a megélhetés növekvő költségei. A Pronova egészségbiztosító felmérései szerint 2023-ban 20 százalékkal nőtt a "burn on"-ban szenvedők száma az előző évhez képest.

A "burn on" kezelésének első lépése a probléma tudatosítása. A kezelés során fontos, hogy az érintettek újraértékeljék, mennyire fontosak azok a dolgok, amelyekkel kitöltik a napjaikat, és hogy valóban a számukra fontos dolgokra fordítják-e az energiájukat.

A stressz csökkentésére számos módszer létezik, amelyek közül mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, legyen az túrázás, meditáció vagy jóga. A "burn on" szindróma elismerése és a tünetek leírása önmagában is segíthet az érintetteknek a változtatás irányába való elindulásban.

A megelőzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, és a pozitív pszichológiai módszerek, mint például a mindfulness meditáció, hatékonyan csökkenthetik a kiégés tüneteit. A technika elsajátítására számos tanfolyam, digitális alkalmazás és segítő honlap áll rendelkezésre.