A legutóbbi merényletkísérlet Zelenszkij ellen

Ukrajnában letartóztattak két ezredest, akik az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij biztonságáért is felelősek voltak, azzal a gyanúval, hogy orosz ügynökök, és részt vettek volna Zelenszkij kiiktatásának tervezésében.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) május 7-én jelentette be, hogy megakadályoztak egy merényletkísérletet Zelenszkij és más magas rangú ukrán tisztviselők ellen. A letartóztatott ezredeseket hazaárulás és terrorcselekmény előkészítésével vádolják, és állítólag az orosz titkosszolgálat, az FSZB ügynökei voltak. A két ezredes feladata az volt, hogy információkat szolgáltassanak Zelenszkij hollétéről és beépítsenek biztonsági személyzet tagokat, akik segítenek az ukrán elnök túszul ejtésében és meggyilkolásában.

A letartóztatottakat még az orosz invázió kezdete előtt szervezték be, és egy orosz ügynökhálózat tagjaiként működtek. A merényletkísérlet célpontjai között szerepelt Zelenszkij mellett a katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov és az SZBU főnöke, Vaszil Maljuk is.

Az SZBU szerint a terv része volt, hogy információkat szerezzenek a GRU vezetőjének hollétéről, majd rakétákkal és drónokkal támadják meg a konvoját. Az egyik letartóztatott ezredes robbanóanyaggal ellátott drónokat, gyalogsági aknákat és rakétavetőhöz szükséges lőszert kapott, amelyeket egy előre megbeszélt helyen hagyott neki valaki a Kijevet Odesszával összekötő autópálya mentén.

Maljuk szerint a merényletet Putyin beiktatására időzített ajándéknak szánták.

Az FSZB három munkatársa felügyelte az ügynökhálózatot és a merényletet Moszkvából. Dmitro Perlin már az invázió előtt is embereket toborzott, míg Olekszij Kornev konspirációs találkozókat tartott a háború kezdete előtt az egyik letartóztatott ezredessel.

Az egyik gyanúsított kihallgatásán elhangzottak szerint több ezer dollárt kaptak a feladatokért, és Zelenszkijt egy épületbe való be- vagy kilépésekor tervezték megtámadni. A letartóztatott ezredes azt állította, hogy 2014 májusától fizettek neki a külföldi találkozókon, és az invázió óta a pénz a külföldön élő rokonaihoz került.

Az SZBU közzétette az egyik ezredes és az FSZB-tartótisztje közötti állítólagos telefonhívás hanganyagát is, amelyben legalább 50 ezer dolláros fizetést ígérnek a feladat elvégzéséért.

Maljuk szerint az orosz különleges szolgálatok kudarcot vallottak, de figyelmeztetett, hogy az ellenség erős és tapasztalt.

A mostani merényletkísérlet abban különbözik a korábbiaktól, hogy ezúttal két állományban lévő ezredes érintett, akiknek az ország vezetőinek és intézményeinek védelme lett volna a feladatuk. Az ukrán hatóságok a korábbi merényletekhez képest most sokkal részletesebben számoltak be az esetről.

Zelenszkij a merényletkísérlet bejelentése után két nappal menesztette a két ezredes főnökét, Szerhij Rugyot, a testőrsége vezetőjét.

Oroszország nem kommentálta azonnal a vádakat, és korábban következetesen tagadta a merényletkísérleteket. Putyin egy alkalommal Naftali Bennettnek azt mondta, hogy „Nem fogom megölni Zelenszkijt”.

Kijev korábban szűkszavú volt a vezető tisztségviselők elleni merényletkísérletekről, de Zelenszkij azt mondta, hogy ő Oroszország „első számú célpontja”, és idén márciusban azt nyilatkozta az olasz sajtónak, hogy több mint tízszer próbáltak az életére törni.

Budanov szerint több, Zelenszkij elleni, „nagyon alaposan megtervezett” gyilkossági kísérletet is megakadályoztak. A BBC szerint az invázió legelején ejtőernyős kommandósok próbálták megölni Zelenszkijt, és a meggyilkolására tett erőfeszítések szinte mindennaposak voltak.

Zelenszkij halála azért jöhetne jól az oroszoknak, mert a volt színész még mindig az ország legnépszerűbb politikusa. Ha Zelenszkijt kiiktatnák, akkor az alkotmány szerint a parlament elnöke, Ruszlan Sztefancsuk venné át a hatalmat, de felmerült, hogy az elnök csapata kollektívan irányítaná az országot.

Az ukrán nép hozzáállása a háborúhoz kevésbé lelkes, mint két évvel ezelőtt volt, és a nemzetközi szövetségesek reakciói is meghatározók lehetnek. Egy sikeres merénylet bizonytalanságot okozna Ukrajnában és az ország körül, amit az oroszok kihasználhatnának.