A mesterséges intelligencia szerepe a sportbíráskodásban

A sportvilág forradalmi változások küszöbén áll, ahol a mesterséges intelligencia térnyerése új fejezetet nyithat a közeljövőben. E témában rendezett előadást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a londoni VeloParkban, olimpiai bajnokok részvételével.

Az eseményen olyan neves sportolók vettek részt, mint Nadia Comaneci, ötszörös olimpiai bajnok román tornász, Lindsey Vonn, olimpiai és világbajnok amerikai alpesisíző, valamint Alistair Brownlee, kétszeres olimpiai bajnok brit triatlonos.

Az előadáson felhívták a figyelmet arra, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása jelentős változásokat hozhat a sport jövőjében, többek között a bírói tevékenység pontosságának növelésétől kezdve a tehetségek felkutatásáig.

Egy bemutatott videón látható volt, hogy a mesterséges intelligencia valós időben elemez egy műugrót, és a bíró azonnal kap információt az ugrás magasságáról, a levegőben végrehajtott forgások számáról és a lábak törzshöz való viszonyáról, ami alapján a pontszámot megállapítják.

Alan Zobrist, a Swiss Timing vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia képes megmutatni a forgásokat, sebességeket, szögeket, és minden olyan részletet, ami a bíró számára fontos lehet.

A mesterséges intelligencia az ugrást szekvenciákra bontja, és kevesebb mint egy tizedmásodperc alatt elemzi azt, mindezt valós időben, amit aztán megoszthatnak a rajongókkal, akik így jobban megérthetik, hol szerzett és hol vesztett pontokat a versenyző.

Az Intel szenegáli projektje bemutatta, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segíthet a tehetségkutatásban, különösen azokban az országokban, amelyekre hagyományosan kevesebb figyelmet fordítanak. Szenegálban például a mesterséges intelligencia segítségével azonosítottak közel negyven gyermek sporttehetségét.

A mesterséges intelligencia másik alkalmazása a 1924-es párizsi játékok fekete-fehér felvételeinek megszínezésére szolgált, így például a maratonfutás közben vörösbort ivó atlétákat is megjelenítették.

A technológia alkalmazása azonban kérdéseket vet fel az igazságosság, az elfogulatlanság biztosítása és az emberi felügyelet szükségességével kapcsolatban, különösen azokon a területeken, ahol a szubjektív ítélkezés fontos szerepet játszik.

Alistair Brownlee, a kétszeres olimpiai bajnok, bár pozitívan áll az új technológia alkalmazásához, aggodalmait is megfogalmazta azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne biztosítani, hogy a mesterséges intelligencia csak kiegészítse, és ne vegye át teljesen a bírók szerepét.