Hétfőtől már hivatalosan sem államfő a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin, az Országgyűlés ugyanis elfogadta a lemondó nyilatkozatát. A lemondását a parlamenti ülésen tartózkodó mind a 196 képviselő elfogadta.

Novák Katalin február 10-én jelentette be, hogy lemond a köztársasági elnöki posztról, miután kiderült: tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének. Azóta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Bár a szavazás előtt lett volna lehetősége még utoljára felszólalni a parlamentben, Novák nem volt ott az ülésen.

törvény szerint Novákot a lemondása után is köztársasági elnöknek kell szólítani, ugyanúgy, ahogy elődjeit, Schmitt Pált és Áder Jánost is. A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Nováknak ki kell költöznie családjával együtt a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából, de az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik rezidenciát egyfős személyzettel, és a fenntartási költségeket is élete végéig az állam állja. A volt köztársasági elnöknek élete végéig háromfős titkársága lehet, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és autó illeti meg, amihez sofőrt is ad a rendőrség. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országgyűlés Hivatala biztosítja. Novák a külföldi hivatalos programjaira továbbra is első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton – sorolta fel a Telex.

Novák Katalin lemondásának elfogadása után a parlament már szavazott is a következő államfőről, a kormánypártok jelöltjét, Sulyok Tamást 134 igen szavazattal, 5 nem szavazat ellenében választották meg, a leadott voksok között 7 érvénytelen is volt. Az ülésteremben a kormánypártokon kívül az LMP és a Mi Hazánk volt még jelen az új államfő eskütételén. Ő viszont csak március 5-én lép hivatalba, így a köztes nyolc napban az Országgyűlés elnöke, Kövér László veszi át a köztársasági elnöki feladatokat és jogköröket. Kövér László egyszer már korábban ellátta a köztársasági elnöki teendőket: 2012-ben Schmitt Pál április 2-i lemondása után bő egy hónapig, május 9-ig ő látta el ezt a feladatot.

Fotó: MTI/Illyés Tibor