Mit titkol még, miniszterelnök úr?

Egy nem nyilvános kormányhatározat került a TISZA Párt politikusához, Magyar Péterhez, amely szerint 48 állami ingatlant – többnyire üdülőket – értékesítenek, ami csak egy a tavalyi 635 titkolt döntés közül.

Magyar Péter, a TISZA Párt politikusa egy nem nyilvános kormányhatározatot tár fel, amely a 2201/2023 sorszámot viseli, és amely szerint állami ingatlanokat, köztük értékes balaton parti üdülőket és oktatási központokat értékesítenek. A politikus Facebook-posztjában arról ír, hogy ezeket az ingatlanokat haveri, családi körbe "kótyavetyélik el". A hivatkozott határozatban szereplő ingatlanok száma 48, amelyeket eladásra hirdetnek, és az állítólagos ingatlanok között állami cégek, a büntetés-végrehajtás, a tankerületek, nemzeti parkok, rendőrkapitányságok, a mentőszolgálat értékes Balaton-parti üdülőjét, oktatási és rekreációs központjait is említi.

A HVG már tavaly nyáron írt arról, hogy a 2024-es költségvetést megalapozó törvényjavaslat-csomagban szereplő nemzeti vagyonról szóló törvény tervezett módosítása Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert jelöli ki az eladandó ingatlanok kijelölésére. A Válasz Online által megszerzett kormány-előterjesztés, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban készült 2023 májusában, egy 74 tételből álló mellékletet tartalmazott az eladásra javasolt ingatlanokról, de ez még csak munkaanyag volt.

A Magyar Péter által bemutatott dokumentum, ha valódi, egy szűkített listát mutat a korábbi 74 tételhez képest. Magyar Péter felveti a kérdést, hogy hány nem nyilvános és titkosított kormányhatározatot hoztak tavaly, miért titkosak ezek, és mi a tartalmuk. A hvg.hu márciusi cikke szerint tavaly 635 darab kétezres határozatot hozott az Orbán-kormány, ami majdnem megdöntötte a saját rekordját. Ezenfelül 110 darab négyezres, és 28 darab, akár 90 évre is titkosított háromezres határozatot is hozott a kormány 2023-ban.