Izraeli fegyverhasználat és a nemzetközi jog: Amerikai tisztviselők aggályai

Amerikai tisztviselők egy csoportja szerint Izrael megsérti a nemzetközi jogot Gázában, ami különösen fontos kérdéssé válik Antony Blinken külügyminiszter közelgő kongresszusi beszámolója fényében. Blinken május 8-án számol be arról, hogy Izrael betartja-e a nemzetközi humanitárius törvényeket az USA-tól kapott fegyverek felhasználásakor.

A Reuters által látott belső kormányzati feljegyzés szerint az amerikai külügyminisztériumon belül megosztott a vélemény arról, hogy Izrael megbízható-e a kapott amerikai fegyverek használatában. Néhány hivatalban komoly kétségek merültek fel, és négy hivatal egyenesen nem tartja hihetőnek az izraeli biztosítékokat.

A dokumentumokban említett izraeli katonai akciók között szerepelnek a védett helyszínek és polgári infrastruktúra ismételt támadásai, a polgári lakosság elleni aránytalan károk, a jogsértések elégtelen kivizsgálása, valamint a humanitárius dolgozók és újságírók példátlan mértékű veszteségei.

Az értékelésben szereplő 11 izraeli katonai intézkedés között olyanok is vannak, amelyek „önkényesen korlátozzák a humanitárius segélyeket”, beleértve egész teherautónyi szállítmányok visszautasítását is.

Ezzel szemben az amerikai katonai segítségnyújtással foglalkozó Politikai és Katonai Ügyek Hivatala arra figyelmeztette Blinkent, hogy az amerikai katonai szállítmányok felfüggesztése korlátozná Izrael képességét a fenyegetésekre való válaszadásra, és szükségessé tenné az amerikai fegyvereladások újraértékelését a régióban.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízott és az izraeli amerikai nagykövet hivatala szerint azonban Izrael biztosítékai hitelesnek és megbízhatónak tekinthetők, bár a beadványból nem derül ki, hogy milyen biztosítékokról van szó.

Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője nem kommentálta a kiszivárgott dokumentumokat, de elmondta, hogy a miniszter sokféle véleményt hallgat meg és figyelembe veszi ezeket.

Amennyiben Izrael biztosítékai megkérdőjeleződnek, Biden elnöknek több lehetősége is van a helyzet kezelésére, beleértve az újabb biztosítékok kérést vagy a fegyverszállítmányok felfüggesztését. Biden eddig azonban ellenállt a jogvédő csoportok és politikai frakciók nyomásának, de fenyegetőzött azzal, hogy feltételekhez köti az amerikai fegyverek Izraelnek történő átadását, ha Izrael nem lép a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében.