Ukrán és moldáv importtermékek: meghosszabbított uniós behozatali kedvezmények

Az Európai Tanács bejelentette, hogy az ukrán és moldáv termékek további egy évig élvezhetik a vámok és mennyiségi korlátozások nélküli behozatali kedvezményeket az Európai Unióban. Az uniós tagállamok elfogadták a döntést, amely értelmében az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali vámjainak és kvótáinak felfüggesztése 2025. június 5-ig, a moldáv termékeké pedig 2025. július 24-ig marad érvényben.

Az Európai Bizottság az új rendelet alapján sürgős intézkedéseket hozhat, és szükség esetén elrendelheti azokat, ha az ukrán, különösen a mezőgazdasági termékek behozatala jelentős zavarokat okoz az EU vagy a tagállamok piacain. Az olcsóbb ukrán gabonatermékek beáramlása korábban piaci zavarokat okozott, és a keleti tagállamok, köztük Magyarország tiltakozni kezdett. A magyar kormány behozatali tilalmat vezetett be, és a gazdák Európa-szerte tiltakozni kezdtek.

Az uniós mezőgazdasági termelők védelme érdekében az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be. Ez a mechanizmus a baromfi, tojás, cukor, zab, búza, kukorica és méz különösen érzékeny mezőgazdasági termékekre vonatkozik. Amennyiben ezeknek a termékeknek a behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében feljegyzett behozatali mennyiségek átlagát, újra kivethetők lesznek a vámok. A rendelet két védintézkedést is tartalmaz, például az új, automatikus védintézkedési mechanizmus arra kötelezi a Bizottságot, hogy ismét kvótákat vezessen be, ha a behozatal meghaladja a korábban említett átlagot.

Az Európai Bizottság a megállapodás részeként tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után, 2022-ben függesztette fel az ukrán agrárimportra kivetett vámokat és kvótákat, ezzel gazdasági támogatást nyújtva az orosz támadás alatt álló országnak.