Észtország az orosz vagyon kamatjövedelmének Ukrajnára történő átadását támogatja

Kaja Kallas észt miniszterelnök kiállt amellett, hogy az uniós szankciók által zárolt orosz vagyon kamatjövedelmét Ukrajna javára fordítsák.

Kallas a litván fővárosban, Vilniusban találkozott a balti államok kormányfőivel, ahol támogatásáról biztosította az uniós terveket, amelyek szerint a zárolt orosz vagyon kamatjövedelmét Ukrajnának adnák át. Kijelentette, hogy ez "valós forrásokat nyújtana fegyverek vásárlására" a kijevi kormány számára.

Az észt miniszterelnök szerint azonban további lépésekre is szükség van. Hangsúlyozta, hogy "nem állhatunk le itt", és arra szólított fel, hogy a befagyasztott orosz vagyont is hasznosítsák Ukrajna érdekében. Kallas szerint Oroszországnak fizetnie kell a Ukrajnában okozott károkért.

Észtország ebben az ügyben még tovább szeretne menni, és a zárolt orosz vagyont közvetlenül Ukrajnának kívánja átadni. E célból az észt kormány törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé, figyelembe véve a jogállamiság elveit.

Kallas megosztotta a törvénytervezetet balti szövetségeseivel és más külső partnerekkel is, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió többi tagállama is követni fogja Észtország példáját.