Iváncsai akkumulátorgyár: Közel 600 munkavállaló elbocsátása

Az SK On válaszolt az RTL megkeresésére, és megerősítette, hogy 609 kölcsönzött munkavállaló szerződését szüntették meg az iváncsai akkumulátorgyárban. A cég szerint a lépésre az elektromos járművek iránti globális kereslet lassulása miatt került sor, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezetett.

Az RTL-nek egykori dolgozó nyilatkozott, hogy a dolgozók mintegy hetven százalékát bocsátották el, ami az alkalmazottak 70 százalékát is eléreti. A szakszervezet szerint több mint ezer embert érint a döntés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Főnagy János az országgyűlésben beszélt az ügyről, kifejtve, hogy az elbocsátás kizárólag kölcsönzött munkavállalókat érintett, akiknek lehetőségük van más cégeknél is elhelyezkedni. Az államtitkár megjegyezte, hogy a leépített munkaerő külföldi állampolgárokból áll, és hétfőn a parlamentben azt mondta, ez a kapitalizmus. Magyarázata szerint, ha jól megy egy üzem, akkor felveszik az alkalmazottakat, ha meg rosszul, akkor elbocsátják őket.

A Híradó idézte Szijjártó Péter tavalyi megszólalását, a külügyminiszter akkor azzal érvelt az akkumulátorgyártók betelepítése mellett, hogy ahova ezek a cégek települnek, ott lesz majd munkahely, és ott lesz gazdasági növekedés.

Az LMP szerint az ivácsai gyár legalább 170 milliárd forintos állami támogatást kapott, amit most vissza kellene, hogy követeljen a kormány. A gyárban történtekről hétfőn az Országgyűlésben is szó esett, és az LMP szerint a gyárnak vissza kellene fizetnie a több milliárd forintnyi állami támogatást, amit munkahelyteremtésre kaptak.

Az egyik legnagyobb munkaerőkölcsönző cég szerint bármennyire is úgy tűnik, hogy a sok új beruházás sok új munkahelyet teremt, manapság nehéz elhelyezkedni betanított munkásként a magyar munkaerőpiacon, a beruházások ugyanis elhúzódnak, inkább 2025-ben, 2026-ban lehet majd felfutásra számítani.

Iváncsán közel 700 milliárd forintból épült meg az akkumulátorgyár, ahol már tavaly nyáron többen rosszul lettek egy vegyi anyag belégzése miatt, és a gyár vezetése azt is elfelejtette bejelenteni, hogy veszélyes anyagokkal fognak dolgozni, emiatt 14 millió forintos büntetést kaptak. A gyár ennek ellenére megkapta a környezethasználati engedélyét. Iváncsán még az építkezés során többen meghaltak, az egyik ilyen eset után elmentünk a helyszínre, és ebben a cikkben írtuk meg, mit tapasztaltunk.