Gázai övezet: Fokozódnak a harcok és a menekülési hullám

Északról délre haladva az izraeli erők célja, hogy visszafoglalják azokat a területeket, ahol korábban legyőzték a Hamászt, miközben a palesztin lakosság százezrei kényszerülnek ismét menekülésre.

A Gázai övezet északi és déli részén egyaránt heves harcok dúlnak, amelyek során az izraeli erők északról délre nyomulnak előre, hogy visszaszerezzék azokat a területeket, ahol állításuk szerint korábban már legyőzték a Hamászt. A harcok intenzitása miatt palesztinok százezrei kényszerültek ismét menekülésre, és a segélyszervezetek szerint a humanitárius válság tovább súlyosbodhat. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) szerint már 360 ezren menekültek el az övezet déli részén lévő, izraeli támadás alatt álló Rafahból.

Dzsabáliában, Gáza egyik legnagyobb menekülttáborában, húsz palesztin vesztette életét, és több tucatnyian megsérültek, amikor tankok törtek be a városrész központja felé. A helyi lakosok beszámolói szerint a tankok lövedékei a tábor központjában csapódtak be, több házat is lerombolva.

Izrael északi részén, a libanoni határhoz közeli városokban, köztük Fassutában, Netuában, Matatban és Elkosban szirénák szólaltak meg, jelezve a feszültség további növekedését a régióban.

Egy időközben kialakult civil tiltakozás keretében izraeli katonák szülei levelet küldtek a hadseregnek, amelyben arra kérik a vezetést, hogy állítsák le a Rafah ellen tervezett támadást. A szülők szerint ez a hadművelet "halálos csapda" lehet a gyerekeik számára. A tiltakozó levelet már több mint 900 szülő írta alá, hangsúlyozva, hogy aki "józan eszű", az láthatja, hogy az ellenséges erők már készülnek az izraeli csapatok fogadására.

A harcok sújtotta térséget ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet szerint órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben az üzemanyaghiány miatt. A gázai egészségügyi minisztérium részéről aláhúzták, hogy üzemanyag nélkül nem tudják működtetni sem a kórházak aggregátorait, sem a mentőautókat, illetve az egészségügyi személyzet szállítására használt járműveket sem.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint vasárnap éjjel az izraeli hadsereg (IDF) ismét légi-és szárazföldi támadást intézett a mintegy 1,4 milliós Rafah ellen, helyszíni beszámolók szerint a harcok elsősorban az egyiptomi határnál lévő város keleti övezetében dúlnak az IDF katonái és a Hamász fegyveresei között.

Mindeközben súlyos összecsapásokat jelentettek az övezet északi részén található Dzsabalíja menekülttábor mellől is, ahová az izraeli hadsereg tankokkal nyomult be. Az övezetben található nyolc menekülttábor legnagyobbikának számító Dzsabalíjában a háború októberi kirobbanása óta rengetegen kerestek menedéket a harcok elől.

Az ENSZ váratlanul és magyarázat nélkül felülvizsgálta és nagyjából a felére csökkentette a Gázai övezeti izraeli-palesztin fegyveres konfliktusban meghalt nők és gyermekek helyi beszámolókon alapuló becsült számát. Az OCHA nyilvántartása szerint május 6-án 34 735 volt a Gázai övezeti halálos áldozatok száma, amiből több mint 9500 volt nő és több mint 14 500 gyerek. A május 8-i adatok szerint azonban az összesen 34 844 halálos áldozatból 4959 volt nő és 7797 gyerek. Az ENSZ jelezte, hogy forrásként elsősorban a Hamász palesztin iszlamista szervezet egészségügyi minisztériuma által megadott adatokra támaszkodott, mert "nem álltak rendelkezésére független és ellenőrzött adatok".