Joe Biden új vámokat jelent be Kína ellen

Joe Biden amerikai elnök kedden tervezi bejelenteni az új, Kína elleni vámokat, amelyek elsősorban az elektromos járművek, az orvosi felszerelések és a napenergia berendezések ágazatait érintik majd.

A demokrata párti elnök, aki az újraválasztásért küzd, stratégiájának részeként szigorúan kezeli a Kínával való kapcsolatokat, és fenntartaná elődje, Donald Trump által bevezetett vámokat a kínai árukra.

Kína jelenleg csekély mennyiségű elektromos járművet exportál az Egyesült Államokba, a Geely autógyártó volt az egyetlen, amely az idei első negyedévben 2217 járművet szállított az amerikai piacra. A vállalat Polestar márkanév alatt értékesíti elektromos járműveit az Egyesült Államokban, és Thomas Ingenlath vezérigazgató szerint a cég rövid távú tervei között szerepel a Kínán kívüli gyártás felgyorsítása. A Polestar célja, hogy eladásaik 40 százalékát Európába, 30 százalékát az Egyesült Államokba, további 30 százalékát pedig az ázsiai-csendes-óceáni térségbe irányítsa.

Az új vámok a kínai napenergia-ipart is érinteni fogják, amely jelentős hatással lehet az ázsiai országra, tekintettel arra, hogy a helyi piac mérete kicsi, és az Egyesült Államokba irányuló exportra már több mint egy évtizede vámok vonatkoznak.

A napelemek gyártásának több mint 80 százaléka Kínában történik, és a költségek Ázsiában 60 százalékkal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban. Kína tavaly 3,35 millió dollár értékben exportált napelemeket az Egyesült Államokba, ami az ország teljes exportjának kevesebb, mint 0,1 százalékát tette ki. Az idei évben a napelemek kimenő szállítmányai 13,15 millió dollárra nőttek, ami Kína napelem exportjának csupán 0,03 százalékát jelenti.