Zsinati bíróság elé kerül Balog Zoltán ügye

A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelentést tesz Balog Zoltán püspök ellen a zsinati bíróságon, mivel nem mondott le a dunamelléki püspöki székéről.

A Magyarországi Református Egyház belső köreiben ismét felmerült Balog Zoltán püspök lemondásának követelése. Az RTL Híradó információi szerint Vargha Anikó, egykori kántor elmondása alapján tíz egyházi tag már feljelentést tett a püspök ellen a zsinati bíróságon.

A beadványt, amelyet április 19-én nyújtottak be az egyház vezetőinek, a zsinati törvényekre hivatkozva indokolják, melyek szerint Balog Zoltánnak le kellett volna mondania a posztjáról.

Balog Zoltán korábban, idén februárban kénytelen volt lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetői tisztségéről, miután kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatást nyújtott K. Endre pedofil bűntársát védő kegyelmi kérvényéhez. Ennek ellenére a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.

Az elmúlt időszakban több felhívás is született a püspök lemondására. Legutóbb 130 református értelmiségi írta alá a "Nem hallgathatunk!" című nyilatkozatot, amelyben felszólították Balog Zoltánt, hogy mondjon le a püspöki tisztségéről is.

Vargha Anikó, aki korábban a Facebook-oldalán bírálta a püspököt és követelte távozását az egyházból, egy presbiteri ülésen végül elérte, hogy megváljanak tőle. A kegyelmi botrány emlékezetes fejezete volt, amikor huszonnégy református lelkész és egyháztag a Válasz Online-on publikált nyílt levélben szólította fel a püspöki tisztségéről való lemondásra Balogot, majd egy rakás református értelmiségi csatlakozott hozzájuk. A nyílt levelet azóta legalább százharminc további református írta alá, köztük lelkészek, teológusok, és olyan nagyközönség előtt is ismert nevek, mint Szabó T. Anna költő, író, Petschnig Mária Zita és Bod Péter Ákos közgazdászok, Papp István és Turbucz Dávid történészek.

A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, Kónya Endre volt az, akinek tudomása volt róla, hogy Vásárhelyi János egykori igazgató több gyereket is molesztált az otthonban, és aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében. Kónya kegyelmét köztársasági elnöki tanácsadóként Balog Zoltán is támogatta, sőt: az egykori igazgatóhelyettes „régi ismerőseként” találkozott, beszélgetett és imádkozott az akkor már házi őrizetben lévő Kónyával és feleségével. (Azóta sem világos, Kónya hogyan mehetett el Baloghoz, miközben házi őrizetben volt, és elvileg nem hagyhatta el az otthonát.)

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy Balog minisztersége és püspöksége alatt melyek voltak azok az intézkedések, nyilatkozatok, amik nehezen férnek össze az egyháza által elvileg elvárt emberszeretettel, szolidaritással, és az elesettek védelmével. Arról, hogy lemondása mit jelent - és mit nem jelent -, itt írtunk.