Egyre több református értelmiségi követeli Balog Zoltán lemondását

A kegyelmi botrányban érintett Balog Zoltán dunamelléki püspök lemondását követelő nyilatkozatot további 106 református értelmiségi írt alá. A nyílt levélhez lelkészek, teológusok, közgazdászok, történészek és írók is csatlakoztak.

A Válasz Online-on korábban megjelent nyilatkozatot, amelyet eredetileg 24 református egyháztag adott ki, nem aláírásgyűjtésnek szánták a kezdeményezők. Ennek ellenére számos református értelmiségi csatlakozott a felhíváshoz, amely szerint Balog Zoltánnak le kell mondania püspöki tisztségéről.

A csatlakozók között olyan ismert személyiségek is helyet kaptak, mint Szabó T. Anna költő, író, Petschnig Mária Zita és Bod Péter Ákos közgazdászok, valamint Papp István és Turbucz Dávid történészek. Az aláírók között van továbbá Erkel László (Kentaur) díszlet- és jelmeztervező is.

A nyilatkozatban kiemelik, hogy a kérdés nem csupán egy egyházkerület, hanem az egész Magyarországi Református Egyház közös ügye. Az aláírók nevét a Válasz Online-on közzétett kiegészített listán lehet megtekinteni.

Az egyik első aláíró, Tarr Zoltán lelkész a Kossuth téri nagygyűlés után nyilatkozott arról, hogy püspöke, Balog Zoltán rendkívül immunis arra, hogy más emberek mit gondolnak az ő esetleges lemondásáról, és e tekintetben kiismerhetetlen a gondolkodása. Tarr szerint az egyháznak meg kell szabadulnia a püspök jelentette gyötrelemtől és béklyótól, hogy végre küldetésére koncentrálhasson.

A közös nyilatkozatban az aláírók aggodalmukat és reményüket fejezik ki az egyház jelenlegi helyzetével kapcsolatban. Aggodalmukat Balog Zoltán püspök kegyelmi botrányban való érintettsége és tisztségéhez való ragaszkodása miatt, ami miatt az egyház hitelét veszíti, valamint akadályozza az evangélium hirdetését. Ugyanakkor reményüket is kifejezik, hogy a megrázkódtatás a megtisztulás és a megújulás kiindulópontja lehet.

Balog Zoltán a kegyelmi botrány után sem mondott le a püspöki tisztről, annak ellenére, hogy a botrány kapcsán a magyar kormány szigorításokat vezetett be a gyermekvédelem területén, többek között pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendeltek el a gyermekotthonok vezetőinél. A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, az elítélt pedofil V. János bűntársának. A köztársasági elnök döntése után Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be, és Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását. Balog Zoltán lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztről nem.

A Magyarországi Református Egyház április 24-25-én tartja a következő zsinatát, ahol dönthetnek Balog utódjáról is.